Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бяло като сняг пране: Как да го постигнем с ДОМАШНИ средства?

26 декември 2021, 09:25 часа

Белите дрехи изглеждат страхотно и като облекло, и като домашен текстил. Съвременната индустрия предлага голямо разнообразие от щампи и невероятни цветове, но снежнобелите тъкани все още са сред най-популярните.

С течение на времето белият цвят може да избледнее, върху плата да се появяват неприятни сиви или жълти петна.

Как да избелите бели дрехи с домашни средства

Ако няма налични препарати или по някаква причина не искате да ги използвате, можете да се обърнете към „бабините“ методи, с помощта на които дрехите бяха върнати към идеалната си белота. Повечето от съставките могат да бъдат намерени във всеки дом, кухня или аптечка.

Сода бикарбонат

Избелването на дрехите със сода бикарбонат е лесно. Няколко супени лъжици могат да се добавят към отделението за прах на машината по време на пране. Това ще помогне, ако върху тъканта има светлосиво покритие. Ако материалът е избледнял, трябва да приготвите воден разтвор с два милилитра амоняк и пет супени лъжици сода за хляб. Обемът на водата обикновено е 3-5 литра. Колкото по-концентриран е разтворът, толкова по-ефективен ще бъде процесът на избелване, но голямо количество амоняк може да изтъни влакната. Следователно този метод е добър за памук, лен и други плътни тъкани. За коприна или шиене е по-добре да използвате по-нежни пропорции.

Прието е избелването на детските дрехи със сода. Изплаква се перфектно и не дразни деликатната кожа. За да избелите ризи и тениски, разтворете 6 супени лъжици сода за хляб в купа с вода и накиснете бебешките дрехи за няколко часа. След това изплакнете, без да използвате други почистващи препарати.

Амоняк

С помощта на амоняк можете да избелите естествени тъкани, които са образували жълти или сиви петна.

Моля, обърнете внимание: този метод не е подходящ за смесени или синтетични материали.

За пет литра вода трябва да вземете една супена лъжица амоняк. Първо е необходимо да се обработят местата с най-голямо замърсяване.

Кислородна вода

Белите дрехи могат да бъдат избелени бързо у дома с водороден прекис. Две супени лъжици кислородна вода и една лъжица амоняк се изсипват в леген с вода. Можете да направите без амоняк, но тогава трябва да използвате вряща вода. Разтворът се довежда до температура на кипене и се спуска за 30 минути. Ако температурата на водата не е по-висока от 30 градуса, същият метод може да се използва за избелване на дрехи от вълна или коприна с висока плътност.

В разтвор на сапун и калиев перманганат можете да избелвате бельо, дантела, копринени изделия. За най-ефективен резултат се смесват сапунена вода и светлорозов разтвор на калиев перманганат и продуктите се накисват в него за 6 часа, след което се изплакват.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес