Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безпроблемно отслабване: как изгаряме калории, без да знаем

17 юни 2024, 19:20 часа

Човешкото тяло е изключително сложно и интелигентно нещо. Но се опитайте да се замислите: то знае как да използва енергията дори когато ние не го осъзнаваме! Защо да не се възползвате от такава чудесна възможност и да не съчетаете приятното с полезното?

Има повече начини за намаляване на калориите, отколкото си мислите. Разбира се, би било чудесно да започваме всяка сутрин с енергичен джогинг, но кого искаме да заблудим? Благородното желание да подсилим имунитета си и да влезем във форма се сблъсква с толкова много непреодолими препятствия, че някак си се стига до нищо. Въпросът е да спрете да се измъчвате всяка сутрин и да започнете да приемате това, което сте.

Поддържането на форма може да се прави по много начини и повярвайте ми, понякога най-неочевидните на пръв поглед действия могат да доведат до доста добър резултат. Просто трябва да знаете как да използвате възможностите на нашето тяло.

Сън

Със сигурност сте чували много пъти за благотворното въздействие на съня върху организма. Тези думи съвсем не са шега. Няма да ви разказваме как сънят подобрява кожата ви, ускорява метаболизма ви и т.н., и т.н. Ще кажем само, че един допълнителен час сън ще ви струва общо 60 ккал. Изкушаваща перспектива, нали? Това обаче не означава, че можете да ядете понички или кифли, преди да си легнете - на следващата сутрин няма да се събудите по-слаби. Но като допълнителна възможност за изгаряне на калориите от деня, сънят е правилният начин.

Упражнения

Кой би си помислил, че обичайните сутрешни упражнения, дори и не твърде активни, могат да изгорят около 300 ккал за един час. Не можем обаче да пренебрегнем факта, че този начин на изразходване на енергията влиза в известно противоречие с описаното по-горе. Какво да изберем: да спим по-дълго или да станем по-рано? С някои прости изчисления ще направите правилните изводи за себе си.

Оформяне на косата

Може би ще намразите (или, напротив, ще обикнете) сутрешния ритуал по оформяне на прическата още по-малко, ако ви кажем, че един час от тази дейност ще ви направи „по-тънки“ със 140 ккал. Не е много, разбира се, но поне е нещо.

Тази евтина храна пази сърцето и помага за отслабване

Писане на компютър

Понякога ви се струва, че целият ви ден е прекаран пред компютъра. Работа, учене, социални мрежи, кореспонденция - всичко е там. Това не е начин за изгаряне на калории! Представете си, че тялото ви е на друго мнение. Това, което вие смятате за безполезно занимание от гледна точка на отслабването, за него е съвсем истинско натоварване. Докато пишете доклад, водите делова кореспонденция или разговаряте с приятел (всички грешим), знайте, че на всеки час губите около 140 ккал. А ако към това се прибави и енергията, която тялото ви изразходва, когато седите (да, да, седите) - 60 ккал/ч - има още повече причини да се радвате.

Четене на глас

Обичате да четете? Правилно постъпвате. Ето само един съвет - четете на глас и за един час ще се отървете от 90 ккал. Можете дори да направите някоя ролева игра. Вярно е, че не сме сигурни, че разходът на енергия ще се увеличи, но вие и другите ще получите няколко пъти повече удоволствие - бъдете сигурни в това.

Разходка с животни

Разходката винаги е добра, но разходката с домашен любимец е още по-добра. Никога не знаете колко точно калории можете да загубите от такава дейност.

Знаем поне следното: една стандартна разходка без приключения, котки (ако имате куче) или кучета (ако имате котка) ще ви коства 240 ккал.

Танци

Тук е истинската комбинация от приятно и полезно! Един час танци ще ви спести 240-400 ккал в зависимост от ритъма на движенията. Само си представете какви възможности се откриват в петък и събота вечер, когато можете да танцувате цяла нощ!

Пазаруване

Сега, когато стигнахме до забавните неща, нека не спираме. Следващия път, когато отидете до магазина, знайте, че когато си купувате нови дрехи, всеки час изразходвате около 200 ккал. Всички осъзнаваме, че пазаруването не е бързо, така че тази цифра е само началото. Ако освен това се откажете от чийзкейка като успешен завършек на пазаруването, ще бъде просто чудесно.

Как се пие чай от дафинов лист за отслабване?

Почистване

Всичко, което правите вкъщи, гарантирано ще ви доведе до загуба на калории. Например един час прахосмукиране ще изгори 160 ккал. Прахосмукачката като цяло предоставя чудесни възможности: можете и да махате свободно с ръка, и да поставяте последователно ляв и десен крак, и да танцувате. Всяко допълнително движение ще увеличи разхода на калории и ще ви доближи до желаната форма. Малките неща като миенето на чиниите ще ви костват 65 ккал/ч – не е твърде много, но не забравяйте колко пъти на ден го правите!

Бягане нагоре-надолу по стълбите

Не трябва да проклинате счупения асансьор, а да му благодарите. И колкото по-високо живеете, толкова по-топли трябва да са думите, отправени към комуналните услуги. Ако активно тичате нагоре по стълбите, ще загубите 1400 ккал за един час. Живеете на третия етаж? Няма проблем! Качвайте се и слизайте отново, и отново, и отново.

Всъщност ни е много по-трудно да не изразходваме енергия, отколкото обратното. Трикът е да поддържаме правилния баланс между приема и разхода на калории. Тогава, дори и да не сте почитатели на спорта, можете да се поддържате във форма и да подобрите здравето си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес