Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без лекарства - ето как най-бързо да се успокоим

29 януари 2024, 11:00 часа

Психолозите казват, че негативните емоции не могат да бъдат постоянно потискани. Гневът, обидата, тъгата са важни чувства, които имат право да бъдат изразени. Но понякога нервите поддават точно в неподходящия момент. В този случай тези съвети ще ви помогнат бързо да се успокоите.

1. Дишайте дълбоко

Това е стар трик. Но учените дълго време не разбираха защо дълбокото дишане работи. Те са открили малък клъстер от неврони дълбоко в мозъчния ствол, за който се смята, че свързва скоростта и дълбочината на дишането с емоционалното състояние. Колкото по-активни и къси са дишанията, толкова по-високо е нивото на възбуда и нервност. И напротив, колкото по-дълбоко дишаме, толкова по-отпуснати и спокойни се чувстваме.

2. Използвайте синя светлина

Синята светлина помага на хората да се отпуснат по-бързо след психосоциален стрес. Психосоциалният стрес, според самите изследователи, е краткотраен нервен шок, който възниква по време на контакт с други хора. Прости примери: скарали сте се с приятел, скарали сте се с колега, нервни сте, защото шефът ви седи на главата ви и крещи за краен срок, който е бил вчера...

12 поли от звуковата терапия - успокоение за тялото и ума

Любопитни учени са организирали подобни преживявания за 12 доброволци на възраст от 18 до 37 години, след което са отведени в така наречената зала за хромотерапия. В нея е нямало нищо, което е можело да ги успокои - само светодиоди, излъчващи стандартна бяла или синя светлина.

Оказало се, че при синя светлина мозъчната и сърдечната дейност на хората се нормализирала средно за 1,1 минути, а при бяла светлина – за 3,5. Това е три пъти по-бързо!

3. Пуснете си най-успокояващата песен на света

Композицията е с дължина малко над 8 минути и е пълна с различни звукови ефекти. Номерът е в ритъма: тялото се адаптира към него, сърцето бие по-рядко, дишането се забавя...

Ефектът от успокояващата песен е невероятен. За да направите успокояващия ефект по-силен, погрижете се за обкръжението си: сложете слушалки, заемете удобна позиция, отпуснете се, затворете очи.

4. Слушайте звуците на природата

С естествен мащаб фокусът на вниманието ни е насочен навън: слушаме, надничаме в света около нас, изпадайки в някакъв успокояващ транс. Изкуственият звуков съпровод измества фокуса на вниманието навътре: започваме активно да се ровим в себе си, тревожим се, преувеличаваме собствените си недостатъци, което в крайна сметка влошава стреса още повече.

В идеалния случай близо до вас има парк за разходки, където можете да чуете пеенето на птици и шумоленето на листата. Или течащ поток, на брега на който можете да седнете. Ако няма нищо подходящо, използвайте записи от тези сайтове и приложения.

Страхотни техники за успокояване на ума

5. Помиришете нещо приятно

Въпреки че ароматерапията като цяло изглежда доста съмнителна от научна гледна точка, ефектът на някои етерични масла върху нивата на стрес е недвусмислено и многократно доказан.

Ароматите на лавандула, розмарин и иланг-иланг понижават кръвното налягане и сърдечната честота и намаляват тревожността и възбудата.

Носете със себе си малко шишенце от изброените масла, чийто аромат ви се струва най-приятен, а в стресови моменти разклатете 1-2 капки върху китката си. Няколко вдишвания - и ще бъде много по-лесно да се успокоите.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес