Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австро-Унгария: колко днешни държави е включвала тази империя

10 септември 2024, 15:00 часа

Австро-Унгария е втората по големина държава в Европа след Руската империя и трета по население след Руската и Германската империя. Представлява дуалистична монархия, която се състои от две части - представените в Имперското събрание кралства и земи и земите на светата маджарска корона.

Създаване на Австро-Унгария
Границите на Австрия и повечето други европейски страни се оформят в продължение на стотици години. Тъй като различни владетели и управляващи семейства поемат контрола над определени области, те се борят за разширяване на своята територия. Едно от най-могъщите управляващи семейства в Европа е това на Хабсбургите. Те изграждат голяма територия, известна като Австрия, но през 1867 г. са принудени да разделят империята си на две части, след като регионът на Унгария иска повече власт. 
Австро-Унгария се появява на картата на Европа през 1867 г. след реформата на Австрийската империя. Дуалистичната монархия представлява конгломерат от различни територии с различни политически подсистеми, придобити от Хабсбургите чрез войни и бракове. Новата държава обединява 11 етнически група, сред които най-многобройни са тези на германци и унгарци.

Управление на Австро-Унгария
През 1867 г. е постигнат компромис, известен като “Изравняване”. Това означава, че държавата е съставена от две равностойни политически образувания в персонална уния. Монархът е император на австрийските земи и крал на унгарците.Той ръководи външната политика и общите армия и флота заедно със съветници.
Двете съставни части на новата империя имат отделни парламенти, отделни правителства, отделни бюджети и отделни армии. Държавата има двама премиери и трима общи министри на външните работи, войната и финансите. Парламентът на Австрия има долна камара (Райхсрат), избирана от всички пълнолетни мъже. Унгарският парламент се избира от ограничена избирателна система само от етнически унгарци. В рамките на унгарското кралство хърватите имат свое отделно събрания с ограничени функции.

Начело на Австро-Унгария е австрийският император, който е и унгарски трал. Официалната титулатура на владетеля е:

"Негово имперско и кралско апостолическо величество, по Божията воля император на Австрия, крал на Унгария и Бохемия, на Далмация, Хърватско, Славония, Галиция, Лодомерия и Илирия, крал на Йерусалим, ерцхерцог на Австрия, велик херцог на Тоскана и Краков, херцог на Лотарингия, на Залцбург, Щирия, Каринтия, Крайна и на Буковина, войвода на Седмоградско, маркграф на Моравия, херцог на Горна и Долна Силезия, на Модена, Парма, Пиаченца и Гуасталла, на Аушвиц и Затор, на Тешен, Фриули, Рагуза и Зара, суверен граф на Хабсбург и Тирол, на Кюбург, Гориция и Градиска, владетел на Триент и Бриксен, маркграф на Горен и Долен Лаузиц и в Истрия, граф на Хоенемс, Фелдкирх, Брегенц, Зоненберг и т.н., владетел на Триест, на Катаро и на Вендската марка, велик войвода на Войводство Сърбия”.  

Още: Битката при Русокастро - последната голяма българска победа

Колко днешни държави е включвала Австро-Унгария?
13

1. Австрия
2. Унгария
3. Чехия - Бохемия, Моравия
4. Словакия
5. Хърватска - Далмация, Фиуме, Славония
6. Словения - Карниола
7. Италия - Кюстенланд, Трентино, части от Венето
8. Полша - част от Галиция
9. Украйна - част от Галиция и Буковина
10. Румъния - част от Трансилвания и Банат
11. Сърбия - част от Войводина
12. Босна и Херцеговина - анексирана от империята през 1908 г.
13. Черна гора.

Разпадане на Австро-Унгария
Новото споразумение задоволява немскоезичните австрийци и маджарите, които говорят унгарски. Но другите етнически групи в империята, особено славяните, започват да искат свои собствени държави. На 28 юни 1914 г. в Сараево е убит наследникът на австро-унгарския престол ерцхерцог Франц Фердинанд. По това време Сараево е столица на Босна, която е част от империята. Убиецът на Франц Фердинанд е босненски сърбин. Затова Австрия обявява война на Сърбия. Други държави също се присъединяват до военния конфликт, което води до началото на Първата световна война (1914–1918).  
Австрийските войски са победени. След войната различните народи в Австро-Унгария обявяват своята независимост, Австрия и Унгария стават отделни държави. Последният хабсбургски император Карл I умира в изгнание.

5 урока от древни цивилизации за поддържане на домовете хладни в горещ и сух климат

Убита е императрица Елизабет

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес