Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако температурата в хладилника е много висока - ето каква е причината

29 юли 2023, 18:22 часа

Хладилникът ви работи правилно, но изведнъж сте забелязали, че е прегрял. Може би само във фризера или хладилника, а понякога и в двете. Често оборудването информира собственика за нарушение на температурния режим със специална индикация.

Далеч не винаги повишената температура в камерата показва повреда на хладилника. Това може да е напълно нормална ситуация, ако:

·        Току-що включите новия хладилник. Отнема от 5 часа до един ден, докато „замрази“ зададената температура.

·        Току-що включите хладилника след размразяване. Както при новите уреди, хладилникът ще набере температура за няколко часа.

Ето каква е причината, ако температурата в хладилника е много висока:

Ако е спирал тока и хладилникът е нямало време да набере температурата. Може би спирането е станало без вашето присъствие: в този случай можете да разберете, че не е имало светлина, използвайки различна техника. Например, много електрически печки и микровълнови печки нулират всички настройки след изключване и като ги „нулирате“, можете да разберете, че електричеството е било изключено.

Хладилникът не е размразяван дълго време. Ако хладилникът с ръчно размразяване на фризера не е бил размразен дълго време и камерата има голям слой лед. Поради това капацитетът на охлаждане намалява и температурата във фризера се повишава.

Вратата не е плътно затворена. Проверете дали вратата на фризера и основното отделение са плътно затворени.

Възможни неизправности, изискващи ремонт

За съжаление, ако никоя от описаните по-горе ситуации не е подобна на вашата, има голяма вероятност хладилникът да се е повредил. Според опита на майсторите, най-често високата температура в хладилника е свързана със следните неизправности.

На коя степен трябва да е хладилникът през лятото?

Дефектен термостат

Този възел е отговорен за определяне на температурата в хладилника: когато се достигне зададената температура, той затваря или отваря веригата, в резултат на което мотор-компресорът се включва или изключва. Ако хладилникът има няколко термостата, температурата ще бъде висока само в камерата, където термостатът е счупен. Ако има само един термостат, температурата ще бъде повишена и в двете камери.

Моделите с дисплей често сигнализират за повишаване на температурата с помощта на авариен код.

Температурният сензор е повреден

В хладилниците с електронно управление температурният сензор отговаря за определянето на температурата. Той предава данни към контролния модул, който на базата на тези данни включва или изключва двигателя. Ако хладилникът има отделни сензори в двете камери, температурата ще се повиши само в тази, където възелът е повреден. Ако има само един датчик за температура и той е монтиран в изпарителя, и фризерът, и хладилникът няма да работят правилно.

Дефектен мотор-компресор

Вероятно е изгорял, възникнало е късо съединение между завоите или късо съединение на намотката към корпуса.

Температурата в хладилника е висока. В един компресор - в двете камери. В двукомпресорна - само във фризер или хладилна част. На дисплея може да се появят грешки при висока температура.

Моторът е невъзможен за ремонт, сменен е с нов.

Изтичане на фреон

Поради изтичане на хладилен агент, двигателят на хладилника работи без прекъсване, опитвайки се да замрази зададената температура. Когато фреонът се изпари напълно от системата, двигателят спира да се включва.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес