Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Афганистанската Мона Лиза" влиза в затвора

04 ноември 2016, 16:12 часа

Помните ли зеления, пронизващ поглед на афганистанското момиче от корицата на National Geographic, чиито портрет преди години стана известен като „афганистанската Мона Лиза“?

Съд в Пакистан осъди Шарбат Гула, както е нейното рождено име, на 15 дни затвор и глоба от 110 000 рупии (около 1000 долара) и депортация след излежаване на присъдата, съобщи Express Tribune, цитиран от БГНЕС.

Причината за присъдата на станалата световно известна афганистанка е нейното самопризнание, че е използвала фалшиви документи за самоличност. Гула е била задържана на 26 октомври в Пешавар, където живее от 2014 г.

През последните месеци пакистанските власти активизираха принудителното извеждане от страната на афганистански бежанци, които нямат официален статут или ползват подправени пакистански лични документи.

Посланикът на Афганистан в Исламабад приветства решението на съда и посочи, че така съвсем скоро Гула вече няма да води трудния живот на бежанка и ще се завърне у дома.

Съдбата на Шарбат Гула не е никак лесна. Тя е родена през година 1972 година в пущунско племе в Афганистан. Пущуните са войствено племе, затова през 80-те години, след като нападат селото й, тя остава без родители. Заедно с няколко оцелели роднини момичето се премества в бежанския лагер Насир Баг близо до границата с Пакистан.

Именно там я забелязва фотографът Стив Маккъри, когато тя е невръстно момиче. Снимката на младата афганистанка, която я прави известна, се появява на корицата на списанието през юни 1985 година.

Седемнадесет години по-късно, той посещава отново бежанския лагер "Назир Багх" в Пакистан, където се надява пак да срещне своята героиня, но не я открива. Фотограафът не се отказва и след два месеца успява да издири Гула. Едва тогава самата тя разбира, че завладяващият й зелен поглед е омагьсал милиони хора по света.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес