Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 знака, че имате проблеми с гнева

13 юли 2022, 21:05 часа

Когато става въпрос за проблеми с гнева, жизненоважно е да знаете признаците и да разберете как да ги преодолеете. Това ви предпазва от влошаване на психичното здраве, здравословни проблеми и проблеми във връзката.

В днешно време новините и събитията около вас могат да бъдат поразителни, объркващи и разочароващи. Това може да доведе до гневни изблици, които могат да повлияят на качеството ви на живот.

Как да разберете дали имате проблеми с гнева?

1. Гневни словесни изблици

Когато имате проблеми с гнева, изблиците са видни. Гневът може да ескалира като форма на психично разстройство, включващо внезапни епизоди на агресия, импулсивност или разрушително поведение. Ако имате проблеми с гнева, неволно ви виждат да чупите предмети, да злоупотребявате с хора или животни, често да бушувате на пътя и да избухвате. Това се отразява негативно на вашето обучение, кариера и взаимоотношения. Освен това може да доведе до правни последици.

12-те признака, че точно вие имате проблеми с овладяване на гнева

2. Миналото ви преследва

Да предположим, че паметта ви продължава да връща вашите грешки и провали от миналото. В такъв случай вероятно ще се почувствате разочаровани от себе си. Продължаващото негодувание и постоянното раздразнение към определени обстоятелства и други хора могат да ви ядосат още повече. Когато миналото ви преследва, научете се как да си прощавате. Прекарайте известно време в идентифициране на основните източници на гняв, за да ви помогне да продължите напред.

3. Нарастваща омраза към себе си

Ако изпитвате омраза към себе си, това е един от признаците, че имате проблеми с гнева. За да преодолеете този проблем, трябва да знаете какво предизвиква тази неприятна емоция, като разберете възможния източник и неговата тежест.

4. Лесно се разочаровате от новините

Докато увереността е силен мотиватор за преодоляване на страха и несправедливостта, гневните изблици включват физическа реакция, водеща до агресия.

5. Лесно се дразните

Да бъдеш осъдителен е реакция на несправедливостта или недостатъка на друг човек. Ако лесно се дразните, когато говорите с някой, който ви създава проблеми, може да ви е трудно да контролирате емоциите си. Намерете възможни решения и не се съгласявайте, без да бъдете снизходителни или омаловажаващи другите. Научете как да контролирате темперамента си.

Защо гневът може сериозно да увреди здравето

6. Чувствате, че нещо не е наред

Проблемите с гнева при различните полове могат да бъдат показани по различен начин. Същото е и с различните възрасти. Не позволявайте на вашите негативни чувства да разрушат взаимоотношенията ви. Психологът може да ви помогне чрез когнитивно-поведенческа терапия, за да ви накара да осъзнаете негативното си поведение и как то засяга хората около вас. Подлагането на такава терапия може да ви помогне ефективно да се справите с вашите неприятни чувства и мисли, за да ви помогне да изградите по-добра кариера, семеен живот и взаимоотношения.

7. Плитко дишане

За много хора плиткото дишане е забележим знак, че някой е ядосан. Ако започнете да забелязвате, че се задъхвате, практикувайте дихателни упражнения. Гневът задейства адреналина ви, който е част от системата за борба или бягство на тялото ви. Чрез дихателни упражнения можете да успокоите тялото си.

8. Чувствате се нещастен

Щастието е обратното чувство на горчивина и тъга. Продължителното нещастие може да измъчва не само вас самите, но и вашите близки. Ето защо някои хора прибягват до разрушително поведение, като злоупотреба с наркотици, алкохолизъм и тютюнопушене, защото намират временно щастие или еуфория.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес