Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 причини за колебания в нивата на кръвната захар

23 август 2021, 06:00 часа

Нивата на кръвната захар не са постоянна величина. Те постоянно варират и стойностите им често зависят от външни фактори.

Експерти на медицинския портал Everydayhealth.com идентифицираха 8 основни фактора, които могат да причинят колебания в нивата на кръвната захар. Ето кои са те.

1. Дехидратация

Дехидратацията е основен фактор, причиняващ колебания в нивата на кръвната захар. Липсата на течности може да причини хипергликемия, тъй като кръвната захар става по-концентрирана, категорични са експертите.

Те обръщат внимание и на обратната връзка. Поради високите нива на кръвната захар, позивите за уриниране са по-чести, което в крайна сметка също води до дехидратация.

За тези, които не са свикнали да пият много вода, експертите препоръчват да изберат неподсладени билкови чайове с лед или да добавят резенчета цитруси, мента или замразени плодове към консумираните течности.

2. Изкуствени подсладители

На пръв поглед безвредните изкуствени подсладители също могат да провокират нарушаване на хомеостазата на глюкозата, твърдят експерти.

3. Лекарства

Лекарствата, отпускани с рецепта и без рецепта за здравословни проблеми, различни от диабет, могат да повлияят на нивата на кръвната захар. Например, стероиди, противозачатъчни хапчета, някои антидепресанти и антипсихотици, редица диуретици и назални деконгестанти повишават нивата на захарта. Медикаментите за лечение на кашлица имат обратен ефект.

4. Определен период от денонощието

При някои хора се наблюдава скок на кръвната захар между 2 и 8 часа сутринта.

Хранене, богато на протеини и с ниско съдържание на въглехидрати, преди лягане, може да помогне.

5. Хормонални промени

Хормоналните промени по време на предменструалната фаза също могат да повлияят на нивата на кръвната захар. Показанията обикновено се нормализират веднага или малко след началото на менструацията.

6. Липсата на сън

Колебанията в кръвната захар могат да бъдат свързани с липсата на сън.

7. Резки температурни промени

Високите или ниските температури също могат да накарат тялото да реагира с драматични промени в кръвната захар. Промяната на часовите зони засяга и хората с диабет.

8. Кофеин

Експертите отбелязват, че кофеинът може да попречи на синтеза и усвояването на инсулина, което може да доведе до ниски или високи нива на кръвната захар.

Често се случва нивата на кръвната захар да бъдат отчетени грешно. Експертите припомнят, че за да се избегне това е изключително важно измиването на ръцете преди тестването. 

Спазвайки това правило, ще минимизирате вероятността от отчитане на грешен резултат.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес