Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 причини да заобичате репичките и 2 причини да се откажете от тях

27 юни 2021, 11:00 часа

Репичките изобилстват от витамини и полезни вещества и въпреки че вкусът им допада на голяма част от нас, често ги пренебрегваме. 

Предлагаме ви 8 причини, поради които ще ги включите в менюто си.

Причина №1: Те са нискокалорични

В 100 грама репички се съдържат само 19 kcal. Консумацията им няма да се отрази негативно на фигурата ви.

Причина №2: Подобряват функционирането на храносмилателната и нервната система

Репичките изобилстват от витамини от група В - B1, B2, B5, B6, B9, PP, които се отразяват положително върху функционирането на храносмилателната и нервната система. Особеността на витамините от група В е, че те не са в състояние да се натрупват в организма и трябва да ги приемаме ежедневно с храната.

Причина №3: Подобряват дейността на сърдечно-съдовата и мускулно-скелетната система

Репичките съдържат калий, калций, магнезий, желязо, фосфор. Недостигът на тези елементи води до неизправности във всички системи на тялото. При дефицит на калий и желязо страда сърдечно-съдовата система, а при липса на калций и калий - мускулно-скелетната система. Магнезият е изключително важен елемент за правилното функциониране на нашата нервна система.

Причина 4: Намаляват риска от тумори

Научно е доказано, че съдържанието на сулфорафан и антоцианини в репичките помага за намаляване на риска от рак. Това заключение е направено от учени от университета в Охайо.

Експериментът е проведен с група плъхове, заразени с рак на дебелото черво, и е регистрирано намаляване на интензивността на растежа на тумора с 50-80% в сравнение с група гризачи със същата диагноза, но без промяна в диетата.

Причина №5: Стимулират имунитета

Репичките са източник на витамин С. Само 250 грама от  тях покриват дневната нужда от него. Витамин С е изключително важен за имунитета. Той участва в окислително-възстановителните процеси и синтеза на протеини.

Причина №6: Съдържат фибри

Репичките съдържат фибри, които съдействат за подобряване на храносмилането и прочистването на червата. Неразтворимите диетични фибри съдействат за изхвърляне на токсините от тялото и освен това ще ви заситят за дълго време.

Причина №7: Имат нисък гликемичен индекс

Репичките имат нисък гликемичен индекс от 15 единици. Те могат да бъдат включени в диетата на пациент с диабет от първи и втори тип.

Причина №8: Действат като естествен антибиотик

Репичките са естествен антибиотик. Фитонцидите, съдържащи се в тях, помагат в борба с бактериите в устната кухина, като премахват неприятната миризма. Сокът от този кореноплод се използва при настинки, като средство за облекчаване на кашлица.

Две причини да се откажете от репичките:

  • Страдате от заболяване на червата, стомаха или дванадесетопръстника - репичките не се препоръчват за хора със заболявания на стомаха, червата и дванадесетопръстника, особено в остър стадий.
  • Имате чернодробно заболяване - етеричните масла в репичките се отразяват негативно при заболявания на черния дроб.

Също така лекарите препоръчват да се откажете от консумацията им по време на кърмене, тъй като това може да причини колики и подуване на корема на бебето.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес