Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 мита за дезодорантите, в които трябва да спрете да вярвате

10 август 2024, 20:11 часа

През лятото продукт като дезодоранта е особено търсен, защото неговата задача е да ни предпази от изпотяване и неприятна миризма. Вярно е, че някои много се страхуват да го използват. Причините са различни за всеки. Ето най-популярните митове за дезодорантите.

Мит 1: Дезодорантът винаги оставя следи по дрехите

Ако се притеснявате от този проблем, вероятно използвате твърде много дезодорант. Може да мислите, че повече е по-ефективно. Обаче не е така. За да се предпазите от неприятните миризми са достатъчни 1-3 леки движения.

Дезодорант или антиперспирант: какво да изберете и как да използвате

Мит 2: Можете също да го нанесете върху краката си.

Това, че вашият дезодорант действа добре при изпотяване на подмишниците, не означава, че можете да го прилагате навсякъде. Не е подходящ за крака. Формулата на дезодоранта е създадена специално за тази зона и не се препоръчва за използване в други.

Мит 3: Дезодорантът разрушава микробиома

Дезодорантите (и особено антиперспирантите) наистина влияят на бактериите в телата ни. В края на краищата, това разпространение на вредни бактерии създава ефекта на лоша миризма. Но няма доказателства, че подобни влияния сериозно нарушават микробиома.

Мит 4: Дезодорантът пречи на процеса на премахване на токсините от тялото.

Вредните вещества се елиминират от тялото ни предимно с помощта на черния дроб и бъбреците. Освен това, те се екскретират с урината.

Мит 5: Дезодорантът може да причини рак на гърдата

Няма убедителни доказателства, че използването на дезодоранти увеличава риска от развитие на рак на гърдата (или рак като цяло). Преобладаващата част от научните доказателства потвърждават, че дезодорантите против изпотяване са безопасни и не причиняват здравословни проблеми.

7 често срещани грешки при използване на дезодоранти и антиперспиранти

Мит 6: Може да увеличи риска от болестта на Алцхаймер

И отново алуминий. Преди около петдесет години учените алармираха за възможна връзка между него и болестта на Алцхаймер.

Алуминият може да бъде опасен в големи дози, но за да получите достатъчно голяма доза, трябва да го изядете.

Така че използването на алуминий в антиперспиранти и дезодоранти не причинява или увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

Мит 7: Дезодорантът може да причини бъбречно заболяване

Същият алуминий, който вече споменахме, е вреден в големи дози за хора, чиито бъбреци функционират на 30 процента или по-малко.

При ежедневна употреба на дезодорант тялото получава много малка доза и много малко от него се абсорбира през кожата, да не говорим, че не достига до бъбреците.

Мит 8: Парабените в състава са много опасни за здравето

Някога парабените всъщност са били активно използвани като консерванти в козметиката и хранителните продукти. И тогава всички започнаха да твърдят, че са изключително опасни, дори дотам, че могат да причинят рак.

Въпреки факта, че парабените са открити от учени в тъканта на тумора на гърдата, няма доказателства, че те са причината за заболяването.

Но основният факт е, че днес почти всички дезодоранти на пазара не съдържат парабени, така че не е нужно да се притеснявате за тях.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес