Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 храни, които не трябва да се мият преди готвене

24 октомври 2023, 10:00 часа

Почти винаги преди готвене, по навик, измиваме всички съставки, без да се замисляме дали това е вредно или полезно. Някои зеленчуци и плодове наистина се нуждаят от изплакване под вода, за да се отърват от бактериите и мръсотията, но има и други, които трябва да се варят, пържат или пекат веднага.

Смисълът тук е не само в бактериите и микробите, които са опасни за здравето, но и в препаратите, които използвате в кухнята. Избирайте внимателно сапунения си разтвор, той трябва да съдържа най-малко количество химикали и се старайте да го използвате за измиване на храна само когато е необходимо. За да намалите значително броя им, говорим за често използвани продукти, които всъщност изобщо не трябва да се мият.

Яйца

Кокошите яйца първоначално са покрити с естествен филм, който е едва забележим за човешкото око. Той ефективно предпазва жълтъка и белтъка от бактерии, които могат да проникнат под черупката отвън. Тази "патина" се почиства лесно, особено ако черупката е леко напукана. Изтриването ѝ ще доведе до това, че частта от яйцето под черупката ще бъде много по-слабо защитена от вируси, отколкото е била първоначално преди контакта с водата.

Правилно миене на плодове и зеленчуци - ето как да махнете пестицидите!

Сурово пиле и риба

Пилешкото месо и рибата в никакъв случай не трябва да се мият под вода, най-вече защото вероятността от отравяне се увеличава няколко пъти. Когато изплаквате храната в мивката, бактериите остават по нея и в същото време попадат върху открити повърхности (пръски могат да попаднат и върху плота, където сте сложили други съставки).

Те се разпространяват бързо и по този начин се предават на други продукти, които сте получили предварително. Ето защо единственият правилен вариант е веднага да приготвите пилето или рибата, без да губите време за миене и почистване. Също така не забравяйте да измиете добре ръцете си веднага след работа със сурови храни и да избягвате да докосвате други съставки, които са мръсни или дори леко влажни.

Червено месо

Измитото червено месо може да бъде много по-вредно от пилешкото или рибата. Ситуацията с него е принципно същата, но освен това изобилието от вода ускорява процеса на разпространение на бактерии върху парчето месо (както чисто, така и размразено, ако сте оставили продукта на стайна температура). Често появата дори на малко количество вода не може да бъде избегната, затова избършете парчето с хартиена салфетка, за да се отървете от излишната влага, и най-важното - съхранявайте маринованото месо в хладилника и не го изваждайте предварително.

Паста

Много хора вярват, че струя вода, изплакваща както сварената, така и несварената паста, ще я спаси от залепване. Всъщност по повърхността на макаронените изделия вече има нишесте, благодарение на което готовият продукт се комбинира по-добре със сос или друга добавка. Няма смисъл да се отървавате от тях, това само ще доведе до обратен резултат и пастата ви ще изглежда прегоряла, а най-неприятното е, че ще загуби вкуса си.

Пет съвета как правилно да миете вашите плодове и зеленчуци

Лук

Въпреки че идеята за измиване на лука преди готвене може да изглежда странна за някои, някои хора правят точно това. Защо е грешно: За да се отървете от мръсотията и микробите, просто отстранете горния слой на кората, който предпазва зеленчука от вредни частици. Сапунената вода, която попада във вътрешните слоеве, ще увеличи вероятността от отравяне.

Гъби

Дори да ви се е сторило, че гъбите изглеждат мръсни, не трябва да ги миете под вода, особено с химикали. Гъбите са много податливи на влага, така че е по-вероятно да абсорбират не само вода (което ще доведе до загуба на вкуса и омекнал вид), но и вещества, съдържащи се в сапунените разтвори, които са вредни за хората. За да отстраните незначителни петна, използвайте суха кърпа и избършете продукта старателно.

Зеленина

Ако купувате пакетирани зелени зеленчуци в супермаркета, на тях вероятно ще има поставен надпис, указващ, че марулята или руколата вече са били обработени. Следователно не е необходимо да губите вода и време. Освен това, поради тази причина зелените зеленчуци могат да станат по-отпуснати и по-малко вкусни. Това правило не се отнася за растенията, които сте закупили от селскостопански магазин или пазар.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес