Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 диетични храни, които предизвикват преяждане

22 септември 2024, 13:00 часа

Знаете ли, че „здравословните“ храни не са толкова добри, колкото изглеждат? Ето например осем истински провокатори - вместо да задоволят глада, те възбуждат апетита ви.
 
Зелено смути, малко неподсладена зърнена закуска с плодове, сандвич с нискомаслено сирене и чаша натурално кисело мляко - изглежда, че така си представяте идеалната „здравословна“ закуска. Уви... Нито един от тези продукти няма да задоволи глада ви, а напротив - само ще възбуди апетита ви.

Пълнозърнест хляб

Това вероятно е едно от най-големите хранителни открития в последно време. Оказва се, че пълнозърнестият хляб не е толкова съвършен, колкото си мислите. Той ни най-малко не задоволява глада, а дори напротив - може да доведе до още по-голямо желание за ядене. Всичко това се дължи на факта, че пълнозърнестият хляб има висок гликемичен индекс. Той повишава нивата на кръвната захар дори повече, отколкото шоколадовото блокче. Тогава, когато нивото на захарта започне рязко да спада, чувството на глад се засилва, което води до преяждане. Последицата е увеличаване на теглото, и то в най-добрия случай.

Още: Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване

Флейкс

Люспите с мляко, особено ако са приготвени по всички правила на здравословното хранене, изглеждат идеален вариант за бърза и обилна закуска. За съжаление това предположение е напълно погрешно. Последните проучвания показват, че колкото по-малко вода има в храните, толкова по-малко засищащи са те. Сега разгледайте зърнените храни от тази гледна точка - да, те са богати на фибри и витамини, но за съжаление не дават усещане за ситост. И дори млякото не е в състояние да промени нещо драстично. Разбира се, с него закуската ще е по-гъста, но не много. По-добре е да замените зърнената закуска с подобна по същност, но по-хранителна и „мокра“ каша, овесена каша например.

Плодове и горски плодове

Разбира се, плодовете трябва да присъстват в диетата, но да се надяваме, че те ще заситят глада и ще предпазят от преяждане, е глупаво и напразно. На първо място, дори само защото диетолозите съветват да ги ядете, за да ускорите метаболизма (чети, колкото по-бързо се усвоява храната, толкова по-скоро ще ви се прииска да закусите). Второ, плодовете съдържат глюкоза и фруктоза. Знаете какво се случва, когато нивата на кръвната захар се повишат, а след това паднат до нула.

Още: Какви хормони пречат на отслабването: Как да отслабнете, ако нищо не помага

Йогурти

Още един продукт, който изглежда като идеален избор за несложна и здравословна закуска. Изглежда, че в него има протеини, калций и различни бактерии, полезни за храносмилането - така че какво лошо има в това чудесно кисело мляко? Е, поне същата захар, но най-вече - неговата текстура. Киселото мляко е течно, не може да се дъвче и до голяма степен това е причината мозъкът ни да не го разпознава като пълноценна храна и да не ни изпраща сигнал за удовлетворение. Няма да получите пълно удовлетворение от такава храна, а след няколко часа организмът ви ще поиска още. За да бъде киселото мляко наистина пълноценно, то трябва да бъде без аромат (без захар). Освен това в него трябва да има нещо за дъвчене - добавете към него шепа ядки или зърнени храни (те са точно тук).

Смутита

Билковите смутита със зеленчуци, плодове и бадемово мляко със сигурност са добри и здравословни, но те, както и киселото мляко, са твърде течни, за да заситят организма. Доказано е, че организмът ни не отчита всички калории, които се съдържат в течната храна. В резултат на това се оказва, че като се храним само със супи и смутита, си набавяме много по-малко хранителни вещества, отколкото ако ядем същите неща, но под формата на твърда храна.

Още: Каква риба трябва да ядете, ако искате да отслабнете?

Салати

Не ви призоваваме да се откажете от сочните зелени зеленчуци. Просто ви напомняме, че сама по себе си тя не ви засища ни най-малко. Дори напротив, събужда апетита, предизвиквайки желание за ядене. За да направите салатата питателна, съчетайте я с нещо белтъчно, нетлъсто месо или риба, безсолни ядки, зеленчуци или плодове, зехтин или дори сирене.

Замразено кисело мляко

Сигурни сме, че и вие като нас обичате да завършвате обяда или вечерята си с нещо сладко. Смятаме, че това е последната нотка, която изпраща стоп сигнал на тялото ни: „Не можеш да ядеш повече“. Това обаче не е така. Те не само са празни калории, но и съдържат захар, която, както знаете, само подхранва глада. Замразеното кисело мляко е обявено от ентусиастите на здравословното хранене за диетичен сладолед, но се надяваме, че вече сте наясно, че то не е по-добро от сладоледа.

Сосове

Песто, салса, гуакомоле - не че звучи много опасно, но в действителност именно тези добавки са отговорни за преяждането. Според многобройни проучвания колкото по-разнообразни по вкус са ястията ви, толкова повече калории приемате. Какво да кажем за онези сосове, които основно възбуждат апетита ви - те обикновено съдържат различни смеси от люти чушки.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес