Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокатите скочиха на Румен Радев: Не приемаме ветото му, готови сме за стачки

22 септември 2024, 16:02 часа • 988 прочитания

Адвокатите от цялата страна обявиха, че заради ветото на промените в Закона за адвокатурата, наложено от президента Румен Радев преди два дни, са готови да предприемат стачни действия. Това стана ясно от официална позиция на Адвокатски съвети, разпространена по-рано днес.

"Председателите на адвокатски съвети в страната, намираме за напълно неприемливо ветото на Президента на Република България Румен Радев, с което връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, приет от 50-тото Народно събрание на 11.09.2024 г.

В резултат на упоритите опити на адвокатурата в страната, народните представители се убедиха, че промените в закона ще донесат единствено ползи на обществото и те бяха приети с голямо мнозинство на второ четене от Народното събрание.", се казва в позицията на Адвокатските съвети в цялата страна, публикувана в Lex.bg.

Още: Румен Радев: Не примирението е пътят за достойното развитие на България

Какво се казва още в позицията

Снимка: iStock

"Приетите от НС промени в Закона за адвокатурата са изцяло в полза на гражданите, като им гарантират възможността да получат адекватна адвокатска защита пред съдилищата. Целта на закона е да внесе сигурност и правен ред и по отношение на фигурата на особения представител, което е част от усилията Република България реално да стане правова държава, както е прокламирано в чл.4 от Конституцията.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата е изготвен от Българска адвокатура, в съответствие с принципите на независимост, свобода и самоуправление на адвокатурата, закрепени в чл.134 от Конституцията на Републиката.

Възпрепятстването на българската адвокатура да предложи адекватна нормативна регулация, която да създаде баланс между свободния пазар на правни услуги в страната и необходимостта от усъвършенстване на начина на организацията на особеното представителство от адвокатурата, е грубо отричане и несъобразяване с принципите, прогласени от чл. 134 от Конституцията.", се казва в позицията.

Още: ПП-ДБ пак ще предложи възнаграждението за особените представители да се определя от съда

Адвокатите стават слуги на съда

Снимка: iStock

"Създадените пречки по приемането и обнародването на Законопроекта, считаме за откровена проява на нежелание за провеждане на действителна съдебна реформа. Така на практика адвокатите се превръщат в юрисконсулти и слуги на съда, който първо ще може сам да избира адвоката на страната, а после и сам да му определя унизителни възнаграждения без ясни критерии и мотиви. Това неминуемо ще се отрази и на качеството на работата на адвоката, съответно на защитата на неговите доверители. Неприемливо е да се дава превес на арбитъра, какъвто е съдът, да избира кой адвокат кого да представлява и да му определя възнаграждението. Определянето на адвокат и неговото възнаграждение следва да се извършва от Адвокатският съвет, при съблюдаване на обективни критерии като стаж, умения и опит в съответните производства, но не и от съда, чиито функции в процеса са други. Ако се допусне подобно субективно вмешателство на съда по отношение на адвокатите по дела, то реципрочно би трябвало наказателните съдебни състави, да могат да избират и кой прокурор да назначат в производство по НПК.", казват адвокатите.

"Изразяваме пълното си несъгласие с мотивите на Президента, с които се приравнява адвокатската услуга на търговската дейност. Адвокатската дейност по представителство пред съд не е проста услуга, а дейност в интерес на правосъдието, която цели да осигури защита на правата и интересите на гражданите и юридическите лица и независимо, че генерира доход за адвоката има различна от стопанската цел – да осигури ефективна защита и да гарантира правото на справедлив процес.

Противопоставяме се на грубото погазване на принципа на свобода на договарянето, на който се основава адвокатската услуга, която е услуга intuitu personae, страни по който договор са единствено адвокатът и неговият доверител и всякаква намеса на трети лица в тези доверителни отношения е заплаха за правата доверителите ни.", допълват от Адвокатските съвети.

Още: Официално: Адвокатите вече могат да рекламират дейността си

Зависимости и готовност за стачка

Снимка: iStock

В позицията на адвокатите се казва още, че според тях мотивите на Румен Радев изцяло покриват тези на Съюза на съдиите, което поражда съмнение за зависимости. "Констатираме, че мотивите на президента, с които на основание чл.101, ал.1 от Конституцията на Република България налага вето и връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, изцяло преповтарят мотивите на Съюза на съдиите, което буди основателни съмнения за зависимости и поставя въпроси от какво са породени те."

"Проявата на неуважение към представителите на единствената конституционно закрепена свободна професия, призвана да подпомага гражданите и организациите при защита на техните права и законни интереси и да бъде коректив на съда, намираме за проява на неуважение към правовия ред изобщо.

Ето защо ние, председателите на адвокатски съвети в страната, заставаме изцяло в подкрепа на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, приет от 50-тото Народно събрание на 11.09.2024г.

Убедени сме, че следва да бъдат предприети решителни, а не половинчати мерки за подобряване работата на правораздавателната система, водещи до превръщането на Република България в истинска правова държава с правораздавателна система, гарантираща бързо и качествено правосъдие и ползваща се с високо доверие в обществото. В противен случай, сме готови да спрем участието си в нейната работа, с всички произтичащи от това последици.

С настоящата декларация заявяваме твърдата си готовност за пристъпване към ефективни протестни действия, които ще затруднят работата на редица институции в страната", пише още в позицията, която в цялост можете да откриете ТУК.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес