Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 трика за правилно пране на възглавници и одеяла

20 август 2024, 15:11 часа

Опитвайки се да поддържаме дома си чист и подреден, понякога се сблъскваме с предизвикателството как правилно да изперем възглавниците и одеялата, без да губим време и да се мъчим излишно. Оказва се, че има няколко ефективни трика, които ще ви помогнат бързо и лесно да се справите с тази задача, като запазите възглавниците и одеялата в перфектно състояние за по-дълго време.                                                                               

Как наистина да изперете възглавници и завивките?

·         Изпуснете въздуха от възглавниците

Чест проблем е възглавниците да не се съберат в пералнята поради обема си. Един начин да решите този проблем е да изцедите въздуха от възглавниците ръчно. Това е особено ефективно за перани или синтетични възглавници. След тази процедура възглавниците заемат по-малко място, което позволява да се изперат няколко изделия наведнъж.

Триковете при пране на възглавници - ето какво се прави!

·         Прочетете етикетите

Неспазването на препоръките на производителя, посочени на етикетите, често води до проблеми при пране. Инструкциите относно температурата на водата, режима на пране и използваните препарати могат значително да повлияят на безопасността на възглавниците и завивките. Игнорирането на етикетите може да доведе до тяхното деформиране или загуба на цвят.

·         Перете на нежен цикъл

Ако не можете да следвате препоръките на етикета, изберете най-нежния цикъл за деликатни тъкани и използвайте меки, хипоалергенни препарати. Температури на водата около 30-40°C са обикновено подходящи за повечето възглавници и одеяла.

·         Изплаквайте добре

Изплакването играе ключова роля в процеса на пране на възглавници и одеяла. За да избегнете остатъци от прах или гел, се препоръчва да направите двоен цикъл на изплакване.

При прането на възглавница в пералнята - универсални съвети

·         Сушете на открито

Най-добре е да сушите одеялата и възглавниците в сушилня или на открито, например, близо до прозорец или на балкон. Това ще помогне да се избегне прекомерната деформация и ще ги запази свежи.

·         Използвайте ароматни торбички

Торбички с ароматни билки ще помогнат на възглавниците и одеялата да запазят приятния си аромат за по-дълго време. Просто поставете 1-2 ароматни торбички с любимия си аромат в кутията с одеяла и възглавници.

·         Перете редовно

За да поддържате възглавниците и одеялата чисти и свежи, се препоръчва да ги перете на всеки два или три месеца. Това ще помогне за предотвратяване на натрупването на прах и микроорганизми.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес