Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 неща, на които трябва да обърнете внимание, когато купувате хляб

02 март 2023, 19:49 часа

Хлябът е неизменна част от трапезата ни. Но знаем ли как да изберем правилния продукт според нуждите си. Маркетолозите обичат да пишат всякакви неясни здравни твърдения върху етикетите.

7 неща, на които трябва да обърнете внимание при покупката на хляб

1. Многозърнест

Това твърдение може да се отнася за съдържанието на до 12 зърна в хляба - различни видове рафинирани или пълнозърнести храни.

2. Без глутен

Ако не сте чувствителни към глутен, преминаването към този хляб може да бъде лошо за вашето здраве. Хлябът без глутен обикновено е по-скъп, по-малко питателен и по-малък по размер.

Учени: Хората с диабет винаги трябва да поръсват хляба с тази подправка

3. Произведен от "древни" зърна

Това се отнася за пълнозърнести храни като просо, амарант, теф, камут и лимец. Хлябът, приготвен от тези зърна, може да е по-здравословен. Не забравяйте да проверите етикета за точните съставки.

4. Диетичен

Нискокалоричният хляб често означава по-малко хранителни вещества и повече пълнители като целулоза. Избягвайте подобен хляб - изберете такъв, който съдържа по-малко от 80 калории и поне 2 грама фибри във всяка филийка.

Какъв хляб трябва да се слага в каймата - много домакини допускат голяма грешка

5. Цвят на хляба

Бедните на хранителни вещества хлябове понякога се боядисват в кафяво, за да изглеждат по-апетитни и здравословни, а някои бели хлябове може да съдържат по-здравословни пълнозърнести брашна. Прочетете етикета, за да се запознаете с реалната хранителна стойност на продукта.

6. Фибри и въглехидрати

„Най-лесният начин да определите добрия хляб е да погледнете общия брой въглехидрати и фибри“, казва базираният в Лос Анджелис диетолог Илана Мулстейн. „За всеки 10 грама въглехидрати се нуждаете от поне 1 грам фибри. Колкото повече фибри, толкова по-добре. "

Вместо хляб - ето какво слагат хитрите домакини в кюфтетата, за да са сочни и вкусни

7. Царевичен сироп

Маята се нуждае от захар, за да образува въглероден диоксид, който кара хляба да бухва. Но има един подсладител, който трябва да избягвате: царевичен сироп - той е с високо съдържание на фруктоза. Изследванията го свързват с диабет, хипертония и затлъстяване

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес