Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 приложения на продуктите с изтекъл срок на годност

04 май 2021, 09:23 часа

Във всяко домакинство се намират продукти с изтекъл срок на годност, които домакинята е забравила да използва. В много случаи те са дори неотворени и неразопаковани, а цената им е висока. Съдбата на тези продукти е да попаднат директно в коша. Как обаче да спестите средства и да оползотворите продуктите с изтекъл срок на годност? Представяме ви няколко интересни идеи.

1. Прясно мляко

От него става чудесна извара, а онлайн ще намерите много рецепти, сред които да изберете подходящата. Млякото с изтекъл срок на годност може да употребите и като козметично средство. Млечната киселина, която съдържа, е еликсир за младост. Тя изглажда фините линии и бръчки и подновява кожата. Използва се и като лек и нежен към кожата, неагресивен ексфолиант. Обтрийте лицето и откритите части на тялото с млякото, оставете да постои и вземете душ. Кожата ви ще бъде благодарна, че сте забравили млякото и пропуснали трайността му.

2. Паста за зъби

Може да употребите за почистване на килими, стени и тъкани от всякакви замърсявания. Тя съдържа избелващи съставки, които чудесно почистват и изтъркват мръсотията. Дори пастелите, с които детето ви нарисува слънце на стената, нямат шанс пред пастата за зъби.

3. Фъстъчено масло

Чудесно замества крема за бръснене. Освен това ползата му е двойна – съставките, които съдържа, чудесно подхранват кожата и ѝ придават мекота.

4. Замразени зеленчуци, подправки и варива

Те могат да бъдат изядени и след изтичане на срока, посочен на опаковката. При тези продукти приемайте сроковете като препоръчителни и не се притеснявайте, че са изминали няколко месеца от посочения срок на годност. Вкусовите им качества са напълно запазени и те са безопасни за ядене. Подправките с времето губят по малко от аромата си, но на практика те не се развалят и изтеклият срок на годност не следва никак да ви притеснява.

5. Моливи за устни и очи

Те се превръщат в чудесно средство за оцветяване на книжките на децата. Не ги използвайте върху лицето си, това може да е опасно.

6. Крем за бръснене

Този с изтеклия срок на годност употребете за почистване на мазни петна и замърсявания от всякакви тъкани и повърхности.

Освен на срока на годност обръщайте внимание и на трайността на продукта след отваряне, която е посочена върху опаковката. Понякога срокът на годност може да не е изтекъл, но продуктът да е отворен преди повече от препоръчителното време и реално да не е подходящ за използване. Следете продуктите вкъщи, това е лесен начин, за да намалите излишното разхищаване.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес