Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 начина да накарате парфюма си да ухае през целия ден

10 май 2024, 07:55 часа

Най-надеждният вариант да удължите ефекта на аромата върху себе си е да поставите в козметичната си чантичка пътническата версия на любимия си парфюм. Когато това не е възможно (или забравянето е втора природа), тези прости правила ще ви помогнат да го поддържате през целия ден.

Закон за спестяването

На първо място, погрижете се за безопасността на самия аромат. Не трябва да съхранявате парфюми в банята, където има висока влажност и честа смяна на температурата, или на място, изложено на пряка слънчева светлина. Идеалният вариант е тъмно, хладно място, а разумен вариант е рафт в нощно шкафче или чекмедже в тоалетка далеч от радиатора на централното отопление. Ако условията за съхранение са спазени, вашият аромат ще се съхранява в бутилката дълго време, което означава, че неговата „работна“ издръжливост също ще бъде запазена.

Още: Тестери и парфюми

Това е въпрос на време

Трайността на аромата се определя от степента на концентрация на парфюмните екстракти в него (в низходящ ред - парфюм, парфюмна вода, тоалетна вода, одеколон) и е средно 4-6 часа. Често срещаната грешка да се пръскате в последния момент. Това трябва да се направи най-малко 30 минути преди да излезете от къщата, а в идеалния случай веднага след душ. Парфюмът, нанесен върху чиста кожа, ухае по-отчетливо и ясно, а влагата, останала върху него, сякаш „запазва“ миризмата и позволява да мирише ароматно до вечерта. Базата също ще помогне за удължаване на действието на аромата. Овлажняващ лосион или... обикновен вазелин ще свърши добра работа с тази функция (той надеждно ще „фиксира“ миризмата),

Места, които трябва да знаете

Нанесете аромата върху кожата си, а не върху дрехите си (там, разбира се, издържа по-дълго, но и се усеща по-различно). Той ще се отвори ефективно в определени области, известни като пулсови точки ─ в области, където кръвоносните съдове са разположени възможно най-близо до кожата (задната част на главата, китките, свивките на лактите, вдлъбнатините между гърдите, вдлъбнатините под коленете) . Топлината, излъчвана от пулсиращите зони, ще помогне на парфюма да се разкрие. 

Още: Как да ухаете изискано без да повреждате кожата си

Не докосвайте

Отървете се от навика да търкате местата, където сте нанесли парфюм (най-често това се случва с китките). От резки докосвания горните нотки на аромата се „разбиват“, а беззащитните долни нотки се изпаряват в рамките на половин час. Ако наистина искате, използвайте нежни докосвания, за да попиете местата, където сте нанесли парфюм или тоалетна вода, но е по-добре да не правите нищо.

Комплексен подход

Парфюмът „работи“ по-ярко и по-ефективно, когато се комбинира. Ето защо, ако използвате ароматизиран душ гел/мляко/крем/пудра за тяло и парфюми от една и съща линия на същата марка, можете да си осигурите нотка на любимия си аромат за целия ден.

Още: Интересно: Научете къде се пръска парфюм, така че да се усеща най-дълго ароматът му

Хвани се за главата

Пръскането на парфюмна композиция върху чиста коса ви позволява да запазите аромата за дълго време. Но не трябва да забравяме, че като правило има алкохолна основа, което означава, че неизбежно ще изсуши косата и скалпа. За да избегнете това, нанесете парфюм върху гребена, с който оформяте косата си. Добра алтернатива е да използвате мъгла (или парфюмиран воал) за косата си. Това ще ви позволи по желание да допълните или подобрите любимия си аромат, подобрявайки здравето и красотата на косата си: парфюмите за коса обикновено са обогатени с витамини, слънцезащитни продукти, блестящи частици и други полезни компоненти. Ако нямате мъгла под ръка, но наистина искате кичурите ви да ухаят, напръскайте парфюма във въздуха на разстояние поне 20-30 см и преминете през ароматния облак.

Източник: MarieClaire

Лесни начини да различим истинския парфюм от фалшивия

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес