Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 лесни трика за избелване на тюлените пердета

09 февруари 2022, 15:45 часа

Снежнобелите завеси създават уникална атмосфера на комфорт у дома, но имат един очевиден недостатък - бързо се покриват с прах, пожълтяват и посивяват с течение на времето. Но в този случай, не е необходимо незабавно да купувате нови завеси - можете да опитате да върнете изгубената белота на тюла. Експертите обясниха кои са най-ефективните начини за избелване на тюл.

1. Сода

Едно от най-добрите средства за избелване на тюл от сивкавия цвят. За да направите това, разтворете две супени лъжици сода и някакъв прах за пране в топла вода. Всички зрънца трябва да се разтворят добре. След това накиснете завесите във водата за 30-40 минути. Изцедете и изперете.

2. Сол

Обикновената готварска сол е добро средство за премахване на мазни петна и връщане на белотата на текстила. Добавете половин чаша прах за пране и сол към 10 л загрята вода, разбъркайте. Сложете тюлената завеса в получения разтвор за 12-14 часа. Внимателно изстискайте и изперете в препоръчания режим.

3. Амониев хлорид

Разредете бутилка (125 ml) амоняк в леген с 10 литра вода и разбъркайте добре. Потопете завесите в течността и оставете там за 12-24 часа. След това изплакнете добре и изперете.

4. Синка

Тази специална боя може да бъде купена във всеки магазин. Можете да разредите капачка от продукта с десет литра вода и да сложите изпраните и изплакнати завеси в синята вода. Оставете ги там за 10-15 минути, след което изплакнете и изсушете.

5. Нишесте

Белотата на тъканта може да се възстанови и с помощта на прах от нишесте. За да направите това, разредете чаша нишесте в чаша вода, като разбърквате добре, докато всички бучки се стопят напълно. Добавете течност в купа с 5-6 литра топла вода, след което разбъркайте. Потопете завесите в разтвора, оставете за 6 часа. След това изстискайте леко и изсушете.

6. Сапун за пране

За избелване най-подходящи са не бели пръчици, а обикновен тъмен сапун за пране със 72% съдържание на мазнини. Рецептата за обработка на деликатни тъкани е доста проста.

• Настържете парче сапун на едро ренде.

• Залейте чаша настърган сапун с три литра вряла вода и разбъркайте до пълното му разтваряне.

• Добавете 4-5 литра студена вода, разбъркайте отново.

• Накиснете завесата в сместа, след което оставете за 12-15 часа. Изплакнете и изперете както обикновено.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес