Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 житейски истини - нещата, за които не трябва да губя време

22 април 2022, 21:44 часа

С възрастта ставаме по-мъдри, научаваме се да отделяме житото от плявата, обичаме себе си и се грижим за живота си. Понякога ни става обидно защо някои прости житейски истини са толкова неразбираеми за нас в младостта.

Как да разбере какво не ми трябва?

За да не губите „ценно време“ и след като са се изтърколили няколко десетилетия, а вие вече сте със „сребро“ в косите, да си дадете равносметка какво не ви трябва, за кое не трябва да губите време, енергия, емоции, то предлагаме ви списък с:

6 житейски истини, които не разбираме в младостта 

Колко грешки и разочарования можем да се избегнем, ако сме малко по-разумни и обективни.

8 важни житейски истини

Ето как да разбере какво не ви трябва:

1. Тревожността сега на 20 и след още 20 години!

След няколко години няма да се тревожите за повечето неща, за които се тревожите сега на 20 години.

Ако сега се тревожите без причина за щяло и нещяло, а това често ви довежда до депресия, опитайте се да спрете да го правите. Престанете да мислите за мнението на всички останали. Спрете да се притеснявате за външния си вид, думите, действията си и спрете да се стремите към перфекционизъм, така че другите да ви възприемат „правилно“. Само след едно или две десетилетия няма да ви интересува какво мислят хората за вас, вашето богатство, личен живот, работа и поведение. И ако сега ви посетят тревожни мисли, запитайте се дали тази тревожност ще е актуална след няколко години?

2. Вашите финанси имат значение!

Такива прости истини като тази е добре да знаете от по-рано. Всичко от спестяванията ви до финансовите цели - има значение. Вместо да учите за синуси и косинуси може би ще предпочетете да учите нещо за кредитирането, финансовото управление и пенсионния фонд. Трябва да проучите нещата от по-рано, защото повечето възрастни и днес не знаят много по тези теми, а уви им е важно.

3. Тревожността е нормално състояние, но трябва да се управлява!

На 20 години мислим твърде много, анализираме, работим и постоянно сме изнервени. Просто не разбираме, че това състояние може да ни доведе до бърнаут, синдрома на прегряването. Заедно с това не бива да пренебрегваме и да се борим с тревожността. Тя за жалост може да се превърне в един от най-трудните проблеми в живота ни в зряла възраст. Можем и трябва да говорим за това и още по-добре да се научим да управляваме такова състояние.

10 житейски истини от Чарлс Буковски

4. Хората, с които се обграждате, ви определят!

Често чуваме прости истини от родителите и ги пропускаме, например - „Кажи ми кои са ти приятелите и аз ще ти кажа кой си“. Тази фраза е наполовина шега, но и наполовина предупреждение да стоим далеч от „лошите деца“. Но това означава много повече. С кого се обграждате има голямо значение и наистина ви повлиява като личност.

5. Можете (и трябва) да кажете НЕ!

"Не" може и да не е най-мощната дума във вашия речник. Ако казвате по-често „да“, за да не обидите никого, помнете, че в крайна сметка патят само вашите интереси! Не се страхувайте да кажете не. Вие имате пълното право на това. Особено сега, когато знаете как да я използвате правилно.

6. Не можеш да угодиш на всички!

Целта на живота не е да угаждате на другите. Изглежда, че такива прости истини като тази са разбираеми без обяснение. Тук обаче има уловка. Разбира се, едва ли сте мислили в стил „моята цел е да угодя на всички по всяко време“. Много вероятно е напълно да свикнете да правите това, което е по-приятно за другите, а не за вас самите. Сега запомнете едно - със сигурност не може да угодите на всички и ако някой не ви обича, това изобщо не е Ваш проблем. Харесайте си фраза и си я повтаряйте в такива моменти. Например, мантрата: „Мнението на другите за мен не е моя работа“.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес