Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 храни, които ще ви помогнат да се отървете от мазнините по корема

21 август 2024, 09:33 часа

Ако чуете, че най-новата "фитнес закуска" ще ви помогне да се отървете от мазнините в определена част от тялото, бъдете нащрек - това са маркетингови трикове. Първо, доказано е, че мазнините напускат тялото равномерно и ако губите гънки на талията, най-вероятно излишните килограми ще изчезнат и от бедрата. Второ, в природата няма „магически“ продукт, чиято изключителна употреба ще ви накара да отслабнете. Тялото ни има много сложна физиология и анатомия и се нуждае от цялостна, питателна и разнообразна диета. И ако говорим за здравословно отслабване, тогава индивидуалният подход с подходяща за вас диета е много важен.

Дори в природата да няма „вълшебно хапче“, което моментално да стопи мазнините по страните ви и да ви даде мечтания корем, това не означава, че „всичко е сложно“. Решение всъщност има – групи от храни, чието включване в диетата действително ще направи процеса на отслабване по-ефективен. Ето кои са те:

20 храни, които помагат за отслабване

Сол и вода

Това е основата и нашето всичко. Винаги трябва да помните за водно-солевия баланс - без него тялото няма да има правилна лимфна циркулация, необходимия тонус и добър метаболизъм, което е просто необходимо за здравословна загуба на тегло. Забравете за общоприетата норма - всеки човек има своя собствена. Минимумът е 30 ml на 1 kg текущо тегло. Що се отнася до солта, необходимата дневна нужда е ¼ чаена лъжичка. Изберете розова, хималайска, морска или океанска и в никакъв случай не изключвайте солта от менюто си.

Канела

... и други подправки - например карамфил, джинджифил, куркума, дори сушени билки. Те са антиоксиданти и освобождават тялото от вредните за здравето свободни радикали, премахват токсините и отпадъците, насищат клетките с кислород, витамини А, В и Е и минерали. Антиоксидантите също помагат да се отървете от депресията, в която лесно изпадате поради ограничения в храната.

Зелено

Всяка „билка“ е уникален продукт, който, макар и в малки количества, съдържа всичко, от което се нуждае тялото, включително протеини. В процеса на отслабване зеленолистните са важни за баланса на диетата, а също така алкализират тялото и помагат на храносмилателната система да работи по-добре. Включвайки зеленина в нашата диета, ние получаваме цял комплекс от витамини и обогатяваме клетките си с хлорофил.

Елда

Традиционната елда може да „стопи мазнини“ от талията! Всъщност, разбира се, не само това, но и тя съдържа други сложни въглехидрати и фибри, които е добре да ядете за обяд - пълнозърнести тестени изделия, ръжен хляб (да, да), сладки картофи, както и плодове и зеленчуци. Всички тези продукти ускоряват метаболизма ви, което пряко определя колко успешно ще отслабнете. Яденето само на „протеин + зеленчуци“ няма да даде резултати.

19 храни за отслабване, които да включите в диетата си

Зехтин

Или кокосово масло, или ленено семе - както ви харесва повече. Основното е, че тялото се нуждае от растителни мазнини, съдържащи се в тези масла. Те участват в секрецията на хормони и насърчават бързото засищане, а също така подобряват чревната функция.

Нахут

... или всеки друг източник на "чист" протеин - той може да бъде растителен или животински. Протеинът е изключително важен за нашето тяло, особено по време на отслабване. Предизвиква ситост и облекчава глада за дълго време. Протеинът е основният строителен материал за новите клетки, а също така захранва мускулите, които помагат за изгарянето на калории. Ако не обичате много нахут, риба, морски дарове, яйца, селскостопанско пиле или боб могат лесно да ги заменят. За известно време се откажете от червеното месо - през лятото то е подходящо за малко хора (въпреки че всичко е индивидуално).

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес