Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 грешки при почистване на пода, които ще го направят още по-мръсен

04 октомври 2024, 06:00 часа

Миенето на подове на пръв поглед може да изглежда проста задача. Тук обаче също има някои трикове. Събрахме 6 често срещани грешки, които трябва да избягвате, ако искате домът ви да блести от чистота.

1.       Не почиствате с прахосмукачка и не метете, преди да почистите пода

Миенето не трябва да е единственият начин за почистване. Необходимо е да почистите пода с прахосмукачка или да го изметете, преди да го избършете. В противен случай на повърхността може да останат влакна, косми от домашни любимци, мъх и малки частици мръсотия.

Още: Какво още можем да почистим с ракия освен трамваите

 

2.       Използване на грешен препарат

Има много различни почистващи препарати за под, така че да направите грешен избор не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. За дървени подове и ламинирани подове не трябва да използвате същия продукт като за керамични плочки, в противен случай съществува риск от повреда на повърхността. Ако все пак предпочитате да се задоволявате с един препарат за всичко, тогава изберете мек препарат с неутрално pH, който е подходящ за повечето подови настилки.

 

Още: 5 неочевидни причини, поради които къщата изглежда разхвърляна

3.       Използване на една и съща кофа твърде дълго

Проблемът не е в самата кофа за моп - проблемът е колко дълго използвате същата вода и перилен препарат. Всеки път, когато пуснете мопа в кофата, част от мръсотията, която вече сте събрали, попада в разтвора. Необходимо е водата да се смени, когато стане мътна. Още по-добре вземете кофа с двойно отделение, за да можете да потопите мопа в чиста вода, преди да го потопите в разтвора.

 

4.       Не почиствате веднага след домашни любимци

Още: Как да перете плюшените вещи, за да не се съсипят?

Друга често срещана грешка при почистване на подове е да не почистите бъркотията веднага, особено когато става въпрос за петна от храна или изненади от домашни любимци. Прекалено дългото изчакване позволява на урината или други вещества да изсъхнат или да се втвърдят, което затруднява премахването на дълготрайни миризми.

Ефективно средство за премахване на петна и неприятни миризми може да бъде специален почистващ разтвор, купен от магазина, или приготвен от вас оцетен разтвор.

 

5.       Забравяте да изплакнете пода след почистване

За съжаление, много хора забравят, че след мокро почистване е необходимо пода да се изплакне с чиста вода. Тази стъпка помага да се отстранят всички остатъци от почистващ препарат, които понякога могат да останат на пода като филм.

 

6.       Не миете мопа след употреба

След като сте избърсали подовете, не оставяйте мопа, без да сте го почистили добре. Главите на мопа трябва да се измият с малко количество препарат и след това да се изплакнат, като няколко пъти се смени водата. Ако не направите това, следващия път, когато избършете пода, ще започнете да прехвърляте мръсотия в почистващия разтвор, преди главата на мопа дори да докосне пода. Плюс това, тази проста процедура намалява количеството мухъл, плесен и бактерии, които иначе биха се развили в мръсната глава на мопа.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес