Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 чая, които не трябва да пиете без лекарско предписание

12 февруари 2022, 13:30 часа

„Традиционната“ медицина може да бъде толкова ефективна, колкото и официалната, но все пак не си струва да се прибягва до нея без лекарско предписание: неправилно подбраните чайове, закупени от аптека, могат да провокират много сериозни заболявания!

Много от нас, след като се разболеят, не бързат да се обръщат към лекар или да се лекуват с помощта на „официални“ лекарства, а прибягват до помощта на традиционната медицина и се опитват да се справят с болестта с аптечни билкови препарати.

За отслабване, за имунитет и красота - трудно е дори да се изброят всички тези "за", които можете да закупите във всяка аптека. Но наистина ли са безопасни? Говорим за онези чайове, които в никакъв случай не трябва да се приемат без лекарско предписание.

Чай с женско биле

Канадски учени от университета Макгил предупреждават: чайовете, които включват корен от женско биле, могат да бъдат смъртоносни. Злоупотребата с женско биле може да доведе до развитие на хипертония, липса на калий, който е необходим за нормалното функциониране на сърцето, както и до нарушена бъбречна функция.

"Изчистващи" чайове

Чайовете, които включват билки и имат диуретичен ефект, са много популярни: често се купуват след курс на антибиотично лечение, както и "за отслабване". Но в никакъв случай не трябва да се приемат неконтролируемо, без лекарско предписание и спазване на препоръчаните дози:

·         първо, те увеличават тежестта върху бъбреците и могат да нарушат нормалното им функциониране;

·         второ, диуретичните чайове премахват много течности и в резултат на това може да се наруши здравословният електролитен баланс;

·         накрая, трето, тези чайове могат да провокират движението на камъните в бъбреците.

Жълт кантарион

Тази билка влиза в състава на успокояващите, "антистресови" чайове, както и в така наречените чайове "за женско здраве". Но те трябва да се използват много внимателно: жълтият кантарион може да повлияе на ефекта на лекарствата, засилвайки или отслабвайки техния ефект. Например, ако приемате хормонални контрацептиви и редовно пиете чай с жълт кантарион, ефектът на контрацептивите може да бъде отслабен.

Змийско мляко

Въпреки факта, че змийското мляко е официално признат за опасен и не е включен в официалните чайове, той все още е популярен и все още можете да си го купите. Междувременно тази „безобидна“ билка може да причини сериозни изгаряния на вътрешните органи и сериозно да навреди на здравето.

Мечо грозде

Друг популярен плевел, който далеч не е толкова безобиден, колкото изглежда. "Мечешки уши" - както народът нарича мечото грозде - е част от много диуретични смеси, но трябва да се приема с повишено внимание: в големи количества може да навреди на здравето на бъбреците.

Полпала  (Aerva lanata)

Често се препоръчва при камъни в жлъчката - и това растение наистина може да разтваря камъни. Но факт е, че отварата е в състояние да унищожи зъбния емайл и да „измие“ калция от костите. Така че, ако вече приемате такава колекция, първо се консултирайте с лекар, второ, вземете калций и трето, пийте отварата през сламка, за да предпазите зъбите си.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес