Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 „безобидни“ навика, които крадат красотата ви

26 март 2024, 13:52 часа

Могат ли на пръв поглед безобидни навици да повлияят на лицето ви? Уви, това не е необичайно. Ето кои са навиците, които могат да повлияят на красотата ви и как да ги премахнете от живота си: 

Неправилно положение на врата при използване на джаджи

Това на първо място е изпълнено с повишен стрес върху шията. Ние прекарваме доста време вгледани в джаджи, които могат да причинят развитието на цервикална остеохондроза и промени в позата като цяло. Поради това мускулите в областта на шията се пренапрягат и спазмират, а кръвоносните съдове се притискат. Това се отразява на лицето като блед цвят, подпухналост и тъмни кръгове под очите.

Имайте предвид, че мускулите на врата са сред най-силните и големи. Когато са пренапрегнати, те ще дръпнат лицевите мускули заедно с тях. Това предизвиква цяла каскада от възрастови промени в лицето: поява на двойна брадичка и челюсти, образуване на надвиснал клепач, бръчки по челото и задълбочаване на назолабиалните гънки. 

Изпъкналостта и накланянето на шията напред често причиняват така наречената „гърбица на вдовицата“ - изпъкналост в областта на 7-ия шиен прешлен. Да се ​​отървете от него по-късно е много трудно.

Как да решим проблема?

Създайте удобно работно пространство. Когато работите на компютър, регулирайте височината на монитора така, че екранът да е на нивото на очите. Когато използвате телефона или таблета си, дръжте го така, че главата ви да е минимално наведена.

Не забравяйте да правите почивки в работата, ако тя включва използване на джаджи. Средно си правете почивка на всеки един и половина до два часа за 10-15 минути. Обърнатите йога пози са чудесен начин за борба с последствията от продължителната работа на компютър. Редовно масажирайте областта на шията и яката или гърба за превантивни цели.

8 начина за премахване на бръчки по челото

Прекомерни изражения на лицето

Те до голяма степен включват движения на лицето, които са много трудни за контролиране - например навикът да повдигате вежди, да свивате устни, да стискате челюстите и да се мръщите. Всички тези навици допринасят за появата и задълбочаването на мимическите бръчки. Най-често те се появяват в областта на очите и челото - тоест в тези области, където мускулите са хипертонични поради редовно пренапрежение. 

Активните изражения на лицето се появяват още в юношеството. Един от най-разпространените навици в тази възраст е кривогледството (т.нар. „синдром на отличника”), което може да бъде следствие и от лошо зрение. Във всеки случай ранната поява на пачи крак около очите на момичето е гарантирана в този случай. Бръчките по челото могат да се образуват на 20-25 години. Проблемът с изразените изразителни бръчки може да се влоши от неправилна грижа за кожата, прекомерно излагане на слънце и небалансирана диета.

Как да решим проблема?

Разбира се, първото нещо, което идва на ум, е ботулиновата терапия. Ботоксът и други лекарства на базата на ботулинов токсин могат временно да блокират активната работа на лицевите мускули и чрез отпускане на мускулите премахват мимическите бръчки на челото.

За тези, които не са готови за такава процедура, можете да помислите за мезотерапия с лекарства с ботулинов ефект или използването на серуми, които съдържат релаксиращи компоненти. Такива серуми могат да се инжектират в по-дълбоките слоеве на кожата с помощта на хардуерни техники, като електропорация. 

Избягвате шапки в студено време

Помнете думите на майка ви, когато излизате през зимата: „Сложи си шапка, иначе ще останеш без коса или ще настинеш.“ И беше права! На първо място е заложено вашето здраве. Неносенето на шапка в студено време може да причини менингококова инфекция. А това е сериозен удар за здравето. А подобно безразсъдство може да причини и засилен косопад. Заради студа кръвоносните съдове, които хранят космените фоликули, се спазмират. В резултат на това тези косми, които все още са слаби и фини, започват да падат.

Как да разпознаем характера и съдбата на човека по бръчките на лицето?

Как да решим проблема?

Намерете стилна шапка, която знаете, че ще искате да носите, и следете прогнозата за времето.

Липса на сън

Сънят е едно от най-достъпните средства против стареене. И ако си лягате в съответствие с денонощните ритми - преди 23:00 часа, можете да се радвате на свежест и красота за дълго време. Именно през нощта клетките на нашето тяло, включително кожата, се обновяват активно.

От 23:00 до 01:00 се възстановяват нашите надбъбречни жлези, чиито хормони също влияят на състоянието на кожата. Липсата на сън води до повишени нива на кортизол, хормон на стреса, който в излишък има пагубен ефект върху състоянието на кожата и косата. Това е изпълнено с появата на обриви, загуба на тонуса на кожата и влошаване на тена.

Как да решим проблема?

Осем часа сън са важни за пълното възстановяване. Не пропускайте най-ценните часове сън от 22 до 3 сутринта, когато епифизната жлеза произвежда хормона на младостта и красотата. 

Имате проблеми със съня? Разрешете ги веднага. На възраст 40-45+ една от причините за безсъние може да бъде хормоналният дисбаланс, на 20-30 години - начинът на живот. Преди лягане не се препоръчват активни спортни дейности (кросфит или силови тренировки), пиене на алкохол, кафе и силен черен чай, пушене и използване на джаджи. Изпийте чаша чай от маточина, вземете топла вана, гледайте приятен филм - и сънят ви вероятно ще бъде по-здрав. Ако не можете да се отървете от безсънието само с ежедневна рутина, консултирайте се с лекар. Може би препаратите с триптофан и мелатонин ще ви помогнат по този въпрос.

Често докосване на лицето

Много от нас несъзнателно докосват лицето си до 25 пъти за един час! И много често появата на възпалителни елементи по кожата се свързва именно с този вреден навик. По ръцете живеят голямо разнообразие от микроби, които могат да причинят акне или дори фурункулоза и карбунулоза. Разпространението на инфекцията се улеснява и от докосване на области, където вече има акне.

Как да решим проблема?

Опитайте се да запишете колко пъти сте докоснали лицето си и измийте ръцете си, преди да го направите. Тези на пръв поглед прости методи са много ефективни. Разберете причините, поради които несъзнателно докосвате лицето си. Често това е стрес и като намалите нивото на стрес, ще докосвате по-малко лицето си с ръце.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес