Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 закуски, които да ядете, когато сте болни и 3, които да избягвате

20 декември 2022, 14:00 часа

Казват, че закуската е най-важното хранене за деня, но ако не се чувствате добре, тя е изключително важна. Закуската винаги е подходящ момент да си набавите жизненоважни хранителни вещества като протеини, фибри, витамини и минерали. Но когато сте болни или се възстановявате от заболяване, е още по-важно да си набавите тези съставки, за да поддържате имунната си система.

5 ЗАКУСКИ, КОИТО ДА ЯДЕТЕ, КОГАТО СТЕ БОЛНИ

1. Подсилена пълнозърнеста зърнена закуска с грозде

Когато се чувствате отпаднали, е разумно да си вземете закуска, която е лесна за приготвяне и ви помага да се чувствате по-добре. А тази питателна и лесна за приготвяне закуска отговаря на всички изисквания. Една обилна, обогатена с пълнозърнести продукти зърнена закуска може да улесни живота ви в дните на боледуване. Към обогатените продукти се добавят основни витамини и минерали, които да поддържат укрепнат имунната ви система. Добре ще е да добавите няколко зърна грозде в купата си. То се нуждае само от бързо изплакване и е готово. Гроздето не само осигурява важната хидратация, но е и естествен източник на полезни антиоксиданти и други полифеноли, които помагат за опазване на здравето и функциите, които са в основата на доброто здраве. Освен това изследванията показват, че ресвератролът, специфичен полифенол, който се съдържа в гроздето, може да повлияе положително на имунната функция по множество начини.

Лесна закуска, от която ще си оближете пръстите

2. Овесени ядки с орехи

Овесената каша е основен избор на храна, ако се чувствате зле. А благодарение на разтворимите фибри, наречени бета-глюкан, овесените ядки са лесни за храносмилане, което е особено важно, когато имате проблеми с корема. Бета-глюканът не само помага за редовността на храносмилането, но също така подпомага управлението на кръвната захар и имунитета. Освен това помага за понижаване на нивата на холестерола. Добавянето на малко орехи е препоръчителна. Тези растителни енергийни източници могат да се похвалят с куп хранителни вещества, които са необходими за здравословната функция на имунната система, включително витамин В6, алфа-линоленова киселина, омега-3, мед и манган. Също така, орехите и овесът съдържат пребиотични фибри, които подпомагат здравословното състояние на червата и укрепват имунната система.

Закуската, която е пагубна за имунитета

3. Бульон

Може да звучи странно да се пие бульон за закуска, но той може да бъде чудесен начин за възстановяване след стомашни неразположения или грип. Независимо дали става въпрос за пилешки или зеленчуков бульон, те осигуряват хидратация и електролити като натрий и калий. Въпросът е, че е по-вероятно да се дехидратирате, когато сте болни, защото губите течности чрез треска, диария или повръщане. Но правилната хидратация е от ключово значение за бързото възстановяване. Това е така, защото H2O контролира вътрешната телесна температура, пренася хранителните вещества в кръвта и помага за изхвърлянето на отпадъците. Освен това отпиването на суров бульон може да бъде по-лесно за преглъщане, когато се борите с гадене. Само имайте предвид, че бульонът е сравнително нискокалоричен, така че опитайте да добавите малко варени зеленчуци, за да го направите по-засищащ.

5 закуски, с които няма как да надебелеете

4. Бъркани яйца и препечен хляб

Отнема няколко минути, за да забъркате малко яйца, което е от полза, когато нямате никаква енергия. Освен това яйцата осигуряват тонове основни хранителни вещества като витамин D, холин и протеини, които може да са ви липсвали, ако сте били без сили в продължение на няколко дни. Съчетайте яйцата с лек въглехидрат, например с пълнозърнест хляб. Препечената филийка винаги е добър избор, ако коремът ви не се чувства добре. 

5. Плодово смути

Няма нищо по-лесно от това да добавите няколко съставки в блендера и да натиснете бутона. Плодовите смутита са не само удобни, но и предлагат множество хидратиращи течности.  Когато се възстановявате от настинка, колкото повече течности приемате, толкова по-добре. Що се отнася до съставките на плодовите смутита, богатите на витамин С портокали са чудесен избор. Портокалите съдържат и хесперидин - растително съединение, съдържащо се предимно в цитрусовите плодове, което помага за намаляване на възпаленията и поддържане на здрави кръвоносни съдове.

Закуската, от която всеки ще отслабне

3 ХРАНИ ЗА ЗАКУСКА, КОИТО ДА ИЗБЯГВАТЕ, КОГАТО СТЕ БОЛНИ

Докато някои закуски могат да подпомогнат да оздравеете, други храни могат да ви накарат да се почувствате по-зле.

1. Кафе

Когато се чувствате болни и изтощени, може да посегнете към обичайната си чаша кафе за енергиен заряд. Макар че кофеинът от кафето може временно да ви ободри, кафето на закуска няма да ви осигури необходимата храна или хранителни вещества, за да се изправите на крака. Освен това кофеинът обезводнява, а както знаем, правилната хидратация е от ключово значение за възстановяването. Кафето също може да влоши стомашно-чревните ви проблеми.

Какво никога не трябва да ядем на закуска?

2. Кисело мляко

Киселото мляко не е ваш приятел, ако имате храчки. Въпреки че е здравословна храна, когато се чувствате добре, яденето на кисело мляко, когато имате кашлица или храчки, то може да влоши тези симптоми.

3. Сладко

Независимо дали става въпрос за бонбон или вафла, лакомствата не доставят никакви хранителни вещества като витамин С или електролити, които да ви помогнат да се почувствате добре. Още по-лошо е, че добавената захар предизвиква възпаление в организма, което със сигурност не подкрепя имунната ви система, докато тя се бори с тежката задача да се пребори с инфекцията.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес