Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 вярвания, които затрудняват да се наслаждавате на живота

20 февруари 2022, 11:30 часа

Не е чудно, че хората, които преживяват тежки моменти, трудно виждат светлите страни на живота. Но понякога е трудно да се разберем защо някои хора не се чувстват щастливи, дори когато им се случи нещо добро. Те не могат да приемат радостта и да си позволят да се чувстват щастливи, когато съдбата им се усмихва или получават повишение в работата.

Често самите те не разбират защо не могат просто да се наслаждават на живота, когато получат това, което винаги са искали. Това, което им пречи да се чувстват щастливи, не е тяхното социално положение, а начинът им на мислене. Ето пет вярвания, които карат хората да се чувстват зле, дори когато им върви в живота.

1. След добрите времена трябва да дойде лошото

Изпитвали ли сте някога нещо толкова хубаво, което просто ви кара да се чудите дали стои лошия късмет някъде зад ъгъла? Трудно е да се насладите на хубавите моменти, ако вярвате, че "щастието не трае вечно" и скоро ще премине. Много хора са убедени, че ще трябва да „платят“ за хубавите моменти, като изживеят трудни преживявания след известно време. С този начин на мислене да се насладите на момента е много трудно.

2. Не го заслужавам

Как можете да празнувате напълно успеха, ако не чувствате, че го заслужавате? Може би сте наследили много пари, имате връзка, която изглежда твърде хубава за да е истина или смятате, че шефът ви е надценил постиженията ви, като ви е дал повишение. Каквато и да е причината, вярването, че не заслужавате успех, няма да ви позволи да му се насладите максимално на прекрасните моменти, които имате.

3. Няма да е вечно

Колкото повече имате, толкова повече можете да загубите. Независимо дали се притеснявате, че финансовата ви серия ще приключи или че вашият бизнес ще спре да генерира приходи, предположението, че вашето щастие вероятно няма да продължи дълго, ви кара да се тревожите за бъдещето и да не можете да се насладите напълно на настоящия момент.

4. Не толкова добре, колкото се очакваше

Мисленето, че загубата на тегло ще ви помогне да намерите нови приятели и че хората ще ви уважават повече, когато получите повишение, води до разочарование. Постигането на цел не е задължително да реши всички проблеми, с които сте се борили. Такива нереалистични очаквания не са добри. Насладете се на успеха, но не предполагайте, че това ще накара всичките ви проблеми да изчезнат по магия. 

5. Това не ми е достатъчно

Без значение колко сте получили или спечелили, може да получите усещането, че имате нужда от повече от това. „Ако печелех повече, щях да бъда по-щастлив“, „Ако можех да стигна до следващата стъпка в кариерата...“ - подобно мислене затруднява да се наслаждавате на това, което имате сега.

Когато откриете, че не можете да си позволите да изпитвате радост, поемете дълбоко въздух и си напомнете, че си струва да се насладите на това, което имате сега. Няма смисъл да отлагате щастието си за по-късно.  

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес