Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 важни съвета за подсилване на имунитета през зимата

22 декември 2021, 08:20 часа

Имунната ни система е жизненоважна за здравословното ни състояние. Тя ни защитава от напасти като бактерии и микроорганизми, вируси и патогени, както и от инфекции и различни вируси и по-сериозни заболявания. През зимата обаче тя отслабва и трябва да намерим подходящите начини, по които да я поддържаме в добро състояние. Има някои навици, които можем да изградим, за да се радваме на здрав имунитет целогодишно. Нека видим 5 от тях в следващите редове:

Сънят е от изключителна важност

Ежедневието в днешно време е изключително динамично, стресовите ситуации са все повече, а времето ни се струва все по-ограничено. В такива случаи качественият сън за някои е просто мираж. Обаче е препоръчително и дори задължително да си набавяте нужния сън в подходящото за целта време, за да поддържате имунната си система стабилна. Липсата на достатъчно сън значително я отслабва.

Включете повече плодове и зеленчуци в менюто си

Здравословният начин на живот е основният фактор за силна имунна система. Менюто ви трябваа да е разнообразно, да включва достатъчно количество витамини, минерали, полезни вещества, фибри, протеини и др. А тях можем да си набавим именно от растителните храни, които са богати на витамини от В група, желязо, йод, цинк, калций, които са така важни за имунитета ни. Колкото по-голямо разнообразие има, толкова повече различни вещества ще си набавяте.

Не забравяйте за спорта

Спортуването и редовните тренировки също оказват положително влияние върху имунната ни система. Опитайте се да отделяте време за спорт поне 3 пъти в седмицата, като ще забележите подобрение и в психическото, и във физическото си състояние.  А имунитета ви ще е доволен от резултатите.

Редуцирайте стреса

Стресът оказва влияние върху целия ни организъм и често дори е основният виновник за отключването на редица болести. Гоямото напрежение отслабва имунната система и прави организма ни по-уязвим към различни бактерии и инфекции. За да се справите със стреса, на първо място трябва да откриете причинителите му, спортувайте, медитирайте, преоткрийте стари хобита и ако е нужно – консултирайте се със специалист. Тези практики също ще ви помогнат да понижите стреса и напрежението.

Поддържайте здравословно тегло

Не само наднорменото, но и поднаднорменото тегло могат да донесат своите последици върху здравето ни. Те ще повлияят негативно на имунната ни система и ще създадат дисбаланс във функциите й. Нашият съвет е да поддържате здравословно тегло, като наблягате на полезните храни и включите спорт в рутината си. Освен това е добре да си правите и редовни профилактични изследвания.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес