Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 прости домашни средства за борба с лошия дъх

18 януари 2023, 14:01 часа

Заради лошия дъх вероятно ви е трудно да говорите с някого. Неприятно е, когато не знаете за това и някой друг ви информира за това. Това намалява вашата самоувереност и увереност в работна среда и дори може повлияе върху вашите взаимоотношения. Причините за лошия дъх не са тайна. Сред най-разпространените са обложените езици, кариесите, заболяванията на венците и лошата орална хигиена. Всички храни могат да се задържат по зъбите ви, но някои, като лук и чесън, също могат да причинят по-често лош дъх. Засегнати са дори пушачите. Независимо от източника, лечението включва справяне с основното разстройство - или може би дори опит за няколко прости корекции.

За да поддържате добра зъбна хигиена, тук ви предлагаме 5 лесни средства да премахвате лошия дъх, които можете да опитате.

1. Пийте вода

Сухотата в устата е признак на дехидратация. Един от най-важните начини за предотвратяване на лошия дъх е да пиете вода всеки ден. Ще бъде по-лесно да отмиете микробите, които причиняват лошата миризма, ако устата ви е по-влажна. Слюнката помага за поддържане на устната хигиена и инхибира растежа на лошите микроби.

4 бързи начини да се справим с лошия дъх на момента

2. Дъвчене на карамфил

Карамфилът помага за освежаване на дъха и се бори с микробите, причина за кариес. Можете наистина незабавно да освежите дъха си като просто смучете или дъвчете няколко цветчета само няколко пъти на ден. Той постепенно премахва неприятния дъх завинаги, като предотвратява растежа на микробите.

3. Пийте зелен чай

Има много начини зеленият чай да подпомогне вашата зъбна хигиена. Според изследвания антиоксидантите в зеления чай противодействат на различни причини за неприятния дъх. По-специално, полифенолите намаляват микробите и серните съединения, които са причина за лош дъх.

Само 1 лъжица от това ще ви отърве от лошия дъх

4. Яжте семена от копър

Някои подправки и билки имат ароматни етерични масла. След консумация на чесън и други лютиви ястия, те могат да помогнат за прикриване на миризмата от дъха. Подобно на това, семената от копър осигуряват ароматно етерично масло с антимикробни качества, което може да ви помогне да дишате по-добре. Семената от чубрица засилват производството на слюнка, което унищожава вредните микроорганизми. Добавянето на тази съставка към чая оформя напитка, почистваща небцето.

5. Консумирайте кисело мляко

Киселото мляко съдържа Lactobacillus, полезни бактерии. Червата са само един регион, където тези полезни бактерии могат да помогнат на тялото ви да се пребори с патогенните микроби. Уверете се, че вашето кисело мляко е с ниско съдържание на захар, като обикновено или обезмаслено кисело мляко, тъй като това може да неутрализира лошия дъх. Захарта може естествено да подхранва бактериите, което значително допринася за лошия дъх, така че избягвайте киселото мляко със захар, заложете на пробиотици.

Трябва да спазвате добра зъбна хигиена. Все пак идете на лекар, ако продължавате да мислите, че дъхът ви е ужасен и не се подобрява, въпреки опитите за гореспоменатите средства.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес