Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 продукта, които ще зарадват вашите бъбреци

23 септември 2024, 18:00 часа

За да се погрижите за бъбреците си, нямате нужда от чудодейни хранителни добавки и екзотични ястия. Дори доста познати и достъпни продукти ще бъдат от полза.

Бъбреците са една от основните двойки органи за естествена детоксикация на тялото ви. Нямате нужда от магически прочиствания, за да се отървете от токсините и всичко ненужно – просто подкрепете бъбреците си. Освен това, този орган помага за регулиране на кръвното налягане и усвояването на витамин D.

И ако има проблеми с бъбреците, това ще се отрази на състоянието на целия организъм. Съставът на кръвта ще се промени, ще се появят проблеми със съсирването, работата на сърцето и кръвоносните съдове ще се повреди, имунитетът и храносмилането ще пострадат.

Още: Ако някое от тези 8 неща се отнася за вас, не очаквайте здрави бъбреци

Можете да помогнете на бъбреците си с интелигентна диета. Ето 5 продукта, на които си струва да обърнете внимание.

 

Краставици

Напоследък в социалните мрежи много експерти често наричат ​​краставиците почти безполезен продукт, тъй като те са 90% вода.

Още: 7 неподозирани симптома, че имате заболяване на бъбреците

В действителност обаче това съвсем не е така. Благодарение на голямото количество вода в състава си, краставиците действат диуретично и подпомагат промиването на пикочните канали.

 

Елда

Това е една от най-здравословните зърнени култури. Елдата е богата на сложни въглехидрати, които помагат за отстраняването на урината, съдържаща вредни вещества от тялото. Елдата също съдържа протеини с ниско съдържание на сулфат, така че тази каша ще натовари по-малко бъбреците.

Още: Кои храни натоварват най-много бъбреците

 

Морска риба

Основното предимство на този продукт е омега-3 полиненаситената мастна киселина. Почти всички клетки на нашето тяло, включително бъбречната тъкан, се нуждаят от това съединение. Омега-3 също участва в образуването на мембрани и помага за защитата на бъбречните клетки.

 

Боровинка

Тези плодове съдържат антоцианини, които помагат за защита на бъбречните тубули от атрофия, ефектите от диабет и хипертония. Освен това, боровинките съдържат витамини С, К и диетични фибри.

 

Пшенични трици

Този продукт е идеален за тези, които се борят с диабет. Триците помагат и за понижаване на кръвното налягане. Те съдържат много витамин В6, който е важен за профилактиката на уролитиазата.

 

По-добре е да ги ядете по-рядко

Лекарите също така идентифицират храни, които в големи количества могат да подкопаят здравето на бъбреците:

·       червено месо;

·       сол;

·       полуготови продукти;

·       сладки и мазни храни;

·       консерви

Важно е обаче да запомните: в твърде големи количества здравословните храни също могат да причинят вреда. Ето защо основните правила на едно наистина здравословно меню са умереността и баланса.

Има хора, които предпочитат да лекуват всички болести с билки и настойки. Казват, че тъй като е естествено лекарство, определено ще действа по-добре от „химическите“ таблетки. Но безрзборното самолечение е неприемливо.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес