Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака, че сте влюбени в нарцисист

21 август 2024, 08:25 часа

Егоистичното поведение понякога може да бъде характерно дори за най-милите и симпатични хора и ние нямаме причина понякога да не се поставим на тяхно място. Но какво ще стане, ако най-близкият ви човек е нарцисист по природа и вие отказвате да видите това и не правите нищо друго, освен да разбирете всичките му капризи?

Мелани Тоня Евънс, автор на специалната програма за психологическо възстановяване Narcissistic Abuse Recovery, е сигурна, че признаците на нарцисизъм при човек са много трудни за разпознаване. Поне докато не се сблъскате с наистина сериозна атака.

Как трябва да се държим с нарцисист?

„Повечето от нас са склонни да мислят за нарцисистите като за самовлюбени хора с пренапомпано его. Но нищо не може да бъде по-далеч от истината от подобно вярване. Мнозина дори не си представят, че имат работа с хора, които без да изпитват угризения или вина за действията си, правят всичко възможно, за да задоволят егото си, жаждата за пари, внимание, секс, собственост. Без наистина да мислят как действията им могат да повлияят на другите“, обяснява Еванс в книгата си „Можете да процъфтявате след нарцистично насилие“.

Имате ли съмнения относно партньора си? Има пет основни признака, които показват признаци на нарцистично разстройство на личността. Ето кои са те: 

Емоционална нестабилност

Въпреки общоприетото схващане, че нарцисистите са самовлюбени, в действителност тяхната маска на самодоволство може да бъде доста крехка. Факт е, че те всъщност са несигурни и реагират прекалено на задействания, които повечето възрастни просто игнорират. Те са изключително чувствителни, така че обикновено гневът и яростта на нарцисиста са реакция на заплаха за тяхното крехко самочувствие (този тип заплаха е известен също като "нарцистично нараняване").

Вероятно ви се е случвало това: говорите с възхищение за свой колега и изведнъж ви обвиняват в изневяра. Може би той дори ще заподозре, че сте сексуално привлечени от човека, за когото говорите. Ако нарцисистът не получава достатъчно внимание в групата, той може да създаде проблемна ситуация или предизвикателно да напусне, но само за да унижи по-късно всички, които са се осмелили да откраднат вниманието. Уязвимостта може да бъде толкова сериозна, че възникващите атаки на ревност и завист стават трудни за неутрализиране.

„Всички са ми длъжни“ и други прекомерни претенции

Ако живеете с нарцисист, най-вероятно бързо сте забелязали неговите неразумни изисквания. Те вярват, че „всички са им длъжни“, но нуждите на всички останали рядко се вземат предвид. Самовъзхищението е част от вътрешното състояние на нарцисиста; те вярват, че заслужават специално отношение и преференциално отношение. Затова те не се колебаят да нарушават границите на другите, понякога се крият зад маската на ласкателство и престорена загриженост.

В основата на проекта на почти всеки нарцисист е желанието да получи най-доброто. И дори някой да пострада, той не се интересува. Без никакви угризения той ще бутне под колелата на автобуса всеки, включително съпругата и децата си. Взискателността на нарцисиста се простира широко в живота му - той е глух за вашите притеснения в ежедневието, да не говорим за важни неща.

Може ли да имаме успешна връзка с нарцисист?

Спори като петгодишно дете

Един от най-сигурните начини да определите дали човек има нарцистично разстройство е да наблюдавате стила му на дебат. Може да се види, че защитните механизми на нарцисистите варират от фина манипулация до безцеремонно нарушаване на установените поведенчески граници.

Евънс цитира най-популярните изрази от арсенала на нарцисистите: „Ти не ме остави да довърша“, „Само защото не казах това, което искаше да чуеш“, „Ти си единственият човек, с когото имам проблеми“. По време на дискусията може да почувствате безпокойство и дори да се чудите дали не полудявате. Може да се почувствате така, сякаш се заблуждавате, като постоянно предизвиквате основни понятия, или като че спорите с ядосано петгодишно дете, което не иска да се придържа към основната тема.

Патологични лъжи

Нарцисистът внимателно създава свят на самоизмама, а лъжата е част от неговата личност. По всяка вероятност от самото начало той ще се хвали с фиктивни постижения в миналото, ще се оплаква от онези, които са действали зле в отношенията с него (обикновено това е груба проекция и изкривяване на поведението и действията на самия нарцисист).

Самите те вярват в собствените си лъжи и често се оказват много убедителни, привличайки към себе си много лековерни глупаци. Според Еванс един зрял възрастен не може да си представи защо друг възрастен би казал ужасни неща за някого, когато всъщност не е така. Особено когато човек го казва, докато те гледа в очите.

Навикът да обвинява другите за проблемите си

Проекционните тактики са може би една от най-разрушителните тактики в арсенала на нарцисиста. Те лесно ще ви обвинят за това, което самите те правят. Ще бъдете прокълнати, ако направите определено нещо, и ще бъдете прокълнати, ако не го направите. Нищо, което правите, никога няма да бъде достатъчно добро. За тях вашите действия са лична обида или дори директна атака. И твърдо ще отстояват, че това е причината за проблемите във връзката ви.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес