Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини за бързото наддаване на тегло

11 септември 2024, 14:00 часа

Бързото наддаване на тегло може да бъде обезпокоително и объркващо, като често поражда опасения за скрити здравословни проблеми или промени в начина на живот. Ето пет често срещани причини, поради които хората могат да получат бързо наддаване на тегло:

Промени в начина на хранене

Една от най-простите причини за внезапно повишаване на теглото е промяна в начина на хранене. Консумирането на повече калории, отколкото тялото изразходва, води до увеличаване на теглото. Това може да се случи, когато хората започнат да се хранят с по-големи порции, да си позволяват висококалорични храни или да увеличат приема на сладки и мазни храни. Преработените храни и тези с високо съдържание на рафинирани въглехидрати могат особено да допринесат за увеличаване на теглото, тъй като често водят до скок на инсулина и натрупване на мазнини.

Още: Ако качвате килограми без причина, проверете тези хормони

Заседнал начин на живот

Физическата активност играе решаваща роля за поддържането на здравословно тегло. Внезапното намаляване на физическата активност, например поради промяна в ежедневието, нова работа с по-малко движение или период на боледуване, може да доведе до увеличаване на теглото. Без редовни физически упражнения организмът изгаря по-малко калории, което в комбинация с непроменени хранителни навици може да доведе до увеличаване на телесното тегло.

Стрес и емоционално хранене

Стресът може да окаже силно влияние върху теглото. Много хора се обръщат към храната, за да се утешат по време на стресови моменти - поведение, известно като емоционално хранене. Стресът също така предизвиква отделянето на кортизол - хормон, който може да увеличи апетита и желанието за висококалорични храни. С течение на времето тези хранителни навици могат да доведат до бързо увеличаване на теглото.

Още: Какво да направите, ако излишните килограми не изчезват

Хормонален дисбаланс

Хормоните регулират много аспекти на метаболизма и апетита. Състояния като хипотиреоидизъм (недостатъчно активна щитовидна жлеза), синдром на поликистозните яйчници (PCOS) и синдром на Кушинг могат да нарушат нормалния хормонален баланс и да доведат до увеличаване на теглото. Например недостатъчно активната щитовидна жлеза забавя метаболизма, което улеснява наддаването на тегло, дори ако калорийният прием не се е променил значително.

Лекарства

Известно е, че някои медикаменти предизвикват увеличаване на теглото като страничен ефект. Лекарствата, които често се свързват с увеличаване на теглото, включват антидепресанти, антипсихотици, кортикостероиди и някои лекарства за диабет. Тези лекарства могат да променят метаболизма, да повишат апетита или да предизвикат задържане на течности, като всички те могат да допринесат за бързото увеличаване на теглото. Ако се подозира, че причината е лекарство, консултацията с доставчика на здравни услуги за алтернативно лечение или стратегии за управление е от решаващо значение.

Още: Пиенето на вода топи килограмите: Колко чаши трябва да пият мъжете и жените?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес