Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини да приемате фолиева киселина

14 октомври 2024, 17:00 часа

Ако сте се сблъсквали с фолиевата киселина, има вероятност да сте чували за нея във връзка с бременността. Фолиевата киселина подпомага развитието на плода, като намалява дефектите на невралната тръба по време на бременността. Но всъщност това е важен витамин, който трябва да се вземе предвид от повечето жени, не само за тези, които са бременни или се опитват да заченат. Основният витамин е отговорен за много жизненоважни функции в тялото ни, но често е пренебрегван, благодарение на близката му връзка с бременността.

Какво представлява фолиевата киселина?

Фолиевата киселина е синтетична форма на витамин В9 или фолат. Телата ни не я произвеждат сами, затова трябва да я приемаме под формата на храна или добавки. Тъй като е водоразтворим витамин, излишъкът се изхвърля от организма при уриниране, затова трябва редовно да попълвате нивата на фолиева киселина.

Още: Защо трябва да консумирате червена леща редовно ?

Защо се нуждаем от фолиева киселина?

Фолиевата киселина помага за образуването на червени кръвни клетки, подпомага създаването на ДНК и укрепва здравето на мозъка. Доказано е, че ниските нива на фолиева киселина намаляват мозъчната функция, което увеличава риска от деменция. Ето защо добавките с фолиева киселина могат да помогнат за подобряване на мозъчната функция, както и да намалят кръвното налягане и да подобрят притока на кръв, намалявайки риска от сърдечни заболявания и инсулт.

За жените от всички възрасти приемът на достатъчно фолиева киселина може да помогне и за предотвратяване на анемията, поради което е много добра идея да я въведете в диетата си, независимо дали сте бременна или не.

Какво може да направи фолиевата киселина за нашето тяло и ум?

Още: Какви са рисковете, свързани с недостига на фолиева киселина?

1. Увеличава броя на червените кръвни клетки

Подобно на витамин В12, фолиевата киселина помага за създаването на червени кръвни клетки, които пренасят кислород в тялото. Ако организмът ви е беден на червени кръвни клетки, може да се развие анемия, което означава, че тъканите и органите ви не получават необходимото количество кислород. Това може да доведе до по-широки здравословни проблеми като слабост, умора и диария.

2. Подобряване на мозъчната функция

Недостигът на фолиева киселина е свързан с депресията и деменцията, както и с влиянието върху настроението, когнитивните и социалните функции. Това може да доведе до модел на когнитивна дисфункция, който наподобява стареенето.

Още: Кога е най-добре се пие фолиева киселина сутрин или вечер?

3. Възстановяване и синтез на ДНК, клетъчен растеж и регенерация

Фолиевата киселина е отговорна за синтеза на ДНК, както и за обновяването на клетките. Това е от съществено значение, когато става въпрос за възстановяване. Фолиевата киселина е в състояние и да ускори заздравяването на рани.

4. Защита на здравето на сърцето

Както бе споменато, фолиевата киселина може да намали кръвното налягане и да подобри кръвообращението, което впоследствие може да доведе до намаляване на честотата на коронарните сърдечни заболявания.

5. Повишава енергията

Всички витамини от група В помагат на организма да превръща храната (въглехидратите) в гориво (глюкоза), което се използва за производство на енергия. Затова са важни за поддържане на бодростта на тялото ви.

Как да въведете фолиева киселина в диетата си?

Можете да намерите фолиева киселина в зеленолистните зеленчуци, цитрусовите плодове, боба и обогатените зърнени храни. Въпреки това, за да сте сигурни, че получавате достатъчно количество, често се препоръчва ежедневна добавка, съдържаща фолиева киселина. Препоръчват се и жълтъци, плодове, бобови растения, ядки и семена.

Колко фолиева киселина ми е необходима и колко често?

Количеството, което трябва да приемате, зависи от причината, поради която се нуждаете от нея. Трябва да се консултирате с лекар и да получите препоръчителна доза. Като цяло, ако не страдате от анемия, се препоръчва доза от 400 микрограма на ден. За хора с фолатна дефицитна анемия (на възраст над 1 година) препоръчителната доза е 5 милиграма на ден.

Трябва ли някой да избягва фолиевата киселина?

Повечето възрастни и деца могат да приемат фолиева киселина, освен ако някога са имали алергична реакция към фолиева киселина или друго лекарство, ако имат ниски нива на витамин В12 или пернициозна анемия, ако имат рак или ако провеждат някакъв вид бъбречна диализа.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес