Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 навика, заради които колегите ви смятат за „издънка“

08 август 2024, 21:33 часа

Не ви ли вземат на сериозно или не ви ценят на работа? Може би всичко се дължи на вашите навици, които ви пречат да изградите уважителни отношения с колегите. Ето как да промените поведението си към по-добро.

Нека да разберем какви навици ви издават и как да ги изкорените, за да спрете да бъдете работеща изкупителна жертва.

1. Извинения на всяка крачка

Ако сте от хората, които непрекъснато се извиняват, дори и времето да е лошо, време е да спрете. Прекалените опити да поискате прошка показват несигурност и слабост. Колегите може да започнат да ви смятат за човек без позиция, готов да се адаптира към всеки.

Всекидневните навици, които ще ви помогнат да спестите много

2. Прехвърляне на отговорността

Фразата „това не е моя работа“ е флаг, който сигнализира: „Страх ме е да поема отговорност“. Никой не харесва такива служители. Бъдете някой, който има желание да помогне и да поеме нова задача, дори ако тя е извън обхвата на преките ви отговорности.

3. Постоянни извинения

Няма нищо по-лошо от служител, който се оправдава за грешките си, вместо да ги признае и поправи. Извиненията са слабост. Казват, че не си готов да учиш и да се развиваш. Признайте грешката и предложете начини да я коригирате. Това ще покаже, че не се страхувате да поемете отговорност и сте ангажирани с растеж.

4. Пренебрегване на корпоративната култура

Всеки офис има своите неписани правила. Ако ги игнорирате, пригответе се колегите ви да започнат да ви избягват. Например, ако компанията носи бизнес облекло, но вие се появявате в скъсани дънки, това очевидно няма да ви донесе точки. Спазвайте корпоративните стандарти – това ще покаже уважение към колегите и желание да сте част от екипа.

Кои са безсмислените навици, които тайно ви изтощават без да предполагате

5. Липса на инициатива

Ако седите тихо като мишка и чакате някой друг да вземе решение, не се учудвайте, ако не ви забележат. Липсата на инициатива прави служителя невидим и незначителен. Опитайте се да предложите своите идеи, дори и да ви се струват незначителни. Инициативата е ключът към това да бъдете забелязани и оценени.

Как да спрем да бъдем издънки на работа?

Първата стъпка е да осъзнаете грешките си и да започнете да работите върху себе си. Увереността, желанието за поемане на отговорност и уважението към фирмената култура ще ви помогнат да избегнете да бъдете възприемани като глупаци и да станете уважаван служител. Не се страхувайте да излезете от зоната си на комфорт и да поемете инициатива. В крайна сметка, работата не е просто начин да печелите пари, но и възможност да покажете себе си и своите способности. Бъдете активни, уверени и не се страхувайте да покажете характер!

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес