Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 напитки, с които може да заместите напълно сутрешното кафе

20 юли 2021, 06:55 часа

Почти всеки човек започва деня си с чаша ароматно кафе. Това е ободряваща напитка, която ни помага да се събудим и разсъним, да се заредим с енергия за предстоящия ден. Дотук не намираме нищо лошо, но ако прекалите с кафето, може да се сблъскате с доста неприятни симптоми. Твърде многото кофеин не е здравословен за организма. Той стимулира нервната система, храносмилателната и сърдечносъдовата система, въздейства на баланса на полезните бактерии в чревната флора. Може да навредите на здравето си, ако прекалите с чашите кафе на ден.

Какво да правите, ако не можете без кафе и то ви помага да се събудите сутрин? Не се тревожете, има друго ободряващи напитки, които са по-полезни от кафето и вършат същата работа. Щом ги опитате, може би ще ви станал любими и сами ще ги предпочетете пред кафето. Ето 5 от тях.

1. Какао – вземете пример от децата и започнете деня си с чаша ароматно топло какао. Чудесен замесител на кафето, богат на антиоксиданти. Не подслаждайте какаото със захар, а изберете друг здравословен вариант, за да има смисъл от консумирането му.

2. Смути – тези модерни здравословни закуски навлязоха в ежедневието ни в последните години, когато на мода дойде и здравословното хранене. Плодово или зеленчуково смути с ядки и семена е незаменим начин за стартиране на деня. Изпълва тялото с енергия и сили, подобрява настроението и зарежда организма с витамини според продуктите, от които сте го приготвили. Задължително е да не добавяте захар към него.

3. Чат Матча – популярен японски зелен чай, който е изключително здравословен и се препоръчва за ежедневието заради своите полезни свойства. Този час е богат на антиоксиданти и дава енергия в изобилие. Съдържа в състава си аминокиселината L-теанин, на която се дължат функциите му да подобрява настроението, концентрацията и мисловните процеси, да ободрява и на подобрява паметта. Страхотен е за силен старт на деня.

4. Комбуча – ферментирала напитка с аминокиселината L-теанин, която също е много полезно за започване на деня. Осигурява полезни бактерии на чревната флора, насърчава функциите ѝ. Зарежда тялото с енергия и няма отрицателно въздействие върху нервната система. Можете спокойно да изпиете чаша комбуча, щом станете от сън и да се заредите с положително настроение, в което да останете до края на деня.

5. Зелен чай – познатия зелен чай, който вероятно сте опитвали, но с друга цел. Той може да бъдете чудесен еквивалент на чашата кафе. Дава сили и енергия, събужда и помага при много здравословни проблеми. Зеленият чай се препоръчват за превенция срещу диабет от втори тип, съдейства за намаляване нивата на лошия холестерол и насърчава сърдечната функция.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес