Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 лесни трика да премахнете драскотините по ламината

10 ноември 2021, 19:10 часа

Ламинираният паркет е лесен за надраскване, но по-труден за поправка. Въпреки това пет прости начина могат да ви помогнат да върнете подовата си настилка до или близо до предишното ѝ състояние.

1.       Растително масло

Тази опция е подходяща само за справяне с малки драскотини. Операциите се извършват в следната последователност:

·         Измийте повреденото място. Трябва да се избърше особено внимателно, ако панелите са светли. Ако има прах вътре в драскотината, тя ще изглежда като тъмна ивица на светъл фон.

·         Избършете със суха кърпа. Оставете да изсъхне напълно.

·         Капнете няколко капки растително масло върху гъба или парцал. Втрийте го внимателно в драскотините.

2.       Маркер за мебели

Такъв маркер не елиминира повредата, тъй като не запълва кухината на пукнатината, а само я покрива с устойчив на влага цветен филм. Маркери за мебели могат да бъдат закупени в специализирани магазини. Външно те приличат на флумастери.

3.       Восъчен пастел

Лесният за използване восъчен пастел е подходящ за премахване на плитки несъвършенства. Такъв пастел се произвежда в различни нюанси, преди да купите, просто трябва да изберете правилния тон.

·         Извършете мокро почистване. Почистете повредената зона от мръсотия и прах.

·         Избършете добре повредата със суха кърпа. Оставете да изсъхне напълно.

·         Разтрийте драскотината няколко пъти с малко усилие с восъчен пастел. Тя трябва да бъде избърсана или боядисана.

·         Използвайте мека кърпа без власинки, за да полирате възстановената повърхност, да премахнете остатъците от восък.

4.       Супер твърд восък

Този инструмент ще премахне средни до дълбоки лезии. Въпреки това, за работа се нуждаете от специално устройство - топяща машина за восък. Превръща го в мека паста.

5.       Шпакловка

Тя е избрана и при търсене на начин за заличаване на дълбоки драскотини по ламината. Шпакловката покрива добре щетите и също така възстановява целостта на покритието.

С течение на времето могат да се появят пукнатини в дървения под - този проблем е познат на много жители на селски къщи. Има достатъчно причини за това. Сред тях има нарушение на технологията на полагане, нискокачествена дървесина и спад на влажността в помещението. Така че в резултат не е нужно напълно да ремонтирате пода, пукнатините трябва да бъдат бързо поправени. За да направите това, не е необходимо да се свързвате с майстор - има доста работещи, бюджетни и доказани опции за отстраняване на дефектите.

 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес