Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 груби грешки при зимната поддръжка на автомобила

25 ноември 2021, 11:10 часа

Собствениците на автомобили имат навика да се доверяват на съветите на търговците, на мненията на много експерти или просто на по-опитни шофьори. Уви, това не гарантира защита срещу често срещани грешки, които шофьорите допускат. Експертите предлагат на вниманието ни малък списък с правила за поддръжка на автомобила, които НЕ трябва да се спазват.

Смяна на маслото на всеки 5 хиляди км пробег

Такава честа смяна на двигателното масло е препоръчителна за  собствениците на ретро автомобили, които не са подходящи нито за синтетично, нито за полусинтетично масло. Течността в двигателите на съвременните автомобили трябва да се сменя не по-често от всеки 10-15 хиляди км и много зависи от климатичните условия, в които се експлоатира автомобилът. Във всеки случай по този въпрос трябва да се ръководите от препоръките на производителя, а не от съвета на търговеца в автокъщата.

Сервиз на колата само в автокъщата

Производителят няма право да отменя гаранцията на автомобила, ако услугата е извършена не при оторизиран дилър, а в сертифициран автоцентър. Според действащите правила, водачът не е длъжен да преминава през всички стандартни процедури за обслужване на автомобила в автокъщата. Достатъчно е да запазите всички фактури, които ще посочат датата и вида на извършената дейност.

Сменяйте гумите на всеки пет години

Тези митове са в полза на производителите на гуми. Всъщност срокът на годност на гумите, при спазване на всички правила, може да достигне 10 години, а експлоатационният живот е 6 години или повече, споделят експерти. Смяната на гуми без ясни признаци на износване на профила и стареене е загуба на пари.

Редовна смяна на охлаждащата течност

Повечето съвременни охладители издържат поне пет години и този период не зависи от пробега. Прекалено честата смяна на охлаждащата течност не само е ненужна, но може дори да доведе до повреда. Например, ако попадне въздух в системата при следващата смяна.

Зареждане с високооктаново гориво

Някои шофьори намират във високооктановите горива подобряване на производителността на двигателя. В действителност тези показатели са практически нелогични. Трябва да прочетете инструкциите - ако производителят не е посочил, че единственият приемлив вид гориво за вашия автомобил е високооктановото, тогава не се колебайте да напълните резервоара за гориво с някой от вече одобрените.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес