Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 грешки, които са пагубни за имунитета

20 ноември 2021, 17:31 часа

Грижата за имунната система е важна не само през есенно-зимния сезон, но и през цялата година. Ако искаме да сме здрави, трябва да се грижим правилно за имунната си система.

Ето кои са 5-те най-чести грешки, които допускаме и се оказват пагубни за имунитета ни.

1. Прием на различни хранителни добавки и витамини

Голяма част от хората са на мнение, че единствено приемът на витамини и добавки от аптеката е достатъчен. Но това не е така.

Не разчитайте единствено на тях. Добавките и витамините наистина могат да помогнат, но не са в състояние да запълнят дефицитите, провокирани от недохранването и небалансирания начин на живот.

2. Прием на имуностимуланти без строги показания

На пръв поглед идеята за подсилване на имунитета изглежда много добра. Но хиперстимулацията на имунната система може да влоши всяко автоимунно заболяване. Твърде силният имунен отговор е толкова вреден, колкото и твърде слабият.

3. Периодично гладуване и други актуални тенденции

Залитането към подобни тенденции не е добра идея. Вместо това поемете отговорност за навиците и избора си на храна, както и за времето за почивка и сън, и за вашата физическа активност. Всичко това е основата на силния имунитет.

Здравият сън и доброто настроение са важни за оптималното функциониране на имунната система.

4. Постоянен страх от заболявания

Ако постоянно се ​​притеснявате и се страхувате да не се разболеете и избягвате срещи с близки и приятели, със сигурност няма да си помогнете.

Проучванията показват, че колкото по-малко контакти имаме, толкова по-голяма е вероятността да се разболеем. Поддържайте връзка с околните и продължете да общувате, дори ако и чрез виртуалните канали за комуникация.

Според специалистите, хората, които имат повече социални контакти, боледуват по-рядко, защото са по-щастливи и възприемат живота по по-позитивен начин.

5. Липса на сън, компенсирана с кофеин

Опитвате се да се справите с 5 часа сън и разчитате на кофеина, за да сте бодри? Липсата на сън се отразява пагубно на имунитета. Повечето възрастни се нуждаят от 7 до 9 часа здравословен нощен сън.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес