Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 грешки, които правим докато постим

16 декември 2021, 08:55 часа

Постенето не е за всеки. Винаги говорете с вашия лекар за всички въпроси или притеснения, които може да имате относно това дали е подходящо за вас, или не.

Не допускайте тези 5 грешки при постене?

1.            Заемате се с него изведнъж

Това може да бъде шок за организма ви. Ако за първи път опитвате да постите, може да не се чувствате добре с ограниченията.

2.            Не се хидратирате достатъчно

По време на периода на постенето се препоръчва да сте добре хидратирани, като пиете много вода! Винаги носете бутилка с вода за многократна употреба и пълнете, ако е необходимо.

Ами кафето?

Ако събуждането без тази сутрешна напитка просто няма да се случи, спокойно можете да се придържате към ежедневните си навици за него.

Докато някои хора просто се придържат към водата по време на постене, други предпочитат да включат черно кафе (това означава, че няма добавена захар или мляко). Някои дори откриват, че това им помага да преживеят постите си, тъй като кафето може да помогне за намаляване на чувството на глад за кратък период от време, въпреки че няма солидно доказателство за това.

3.           Не започвайте да се храните с най-питателните храни след постите

В идеалния случай трябва да се фокусираме върху здравословните и богати на хранителни вещества храни възможно най-често.  Зареждайте тялото си с храните, за които то жадува, като започнете с първото си хранене след постите - тялото ви ще ви благодари!

Можете да заложите на:

•             бъркани яйца със зеленолистни зеленчуци, лук, половин авокадо и парче препечен хляб без глутен

•             Филе от сьомга с киноа и аспержи

•             Пилешки гърди, поднесени върху киноа с гарнитура от броколи и балсамов оцет

4.        Не яжте твърде много

Има и често срещана грешка просто да ядете твърде много, след като периодът на постите приключи. Ако откриете, че сте гладни след периода на пости, добре е да имате вече приготвена засищаща храна, по този начин ще бъде по-малко вероятно да посегнете към нещо, което може да не е толкова здравословно.

5.      Не го смесвайте със здравословния начин на живот

Постенето не е диета. В идеалния случай искаме да се грижим за всички аспекти на здравето, което включва редовна рутина за хранене, упражнения и достатъчно сън.

Здравословни ядки и закуски

Ако искате да добавите ядки към диетата си, тогава е препоръчително да включите различни вкусни опции. Опитайте различни органични закуски с вкусни печени ядки и сушени плодове. Това е чудесен вариант между основните хранения. Засища добре и организмът не изпитва желание за консумация на нездравословни храни.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес