Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 билки, които трябва да приемате всяка зима

20 ноември 2021, 09:15 часа

Обикновено посягаме към билките през зимния сезон, когато трябва да се борим с различни вируси и инфекции или просто искаме да стимулираме имунитета си.

Това са билките, които задължително трябва да приемате всяка зима.

1. Липов цвят

Експертите препоръчват използването на липов цвят за симптоматично лечение на грип и настинка. Чаят от него подпомага отделянето на бронхиалния и назалния секрет.

Той е идеалното средство за поддържане на здравето на жените, тъй като съдържа фитоестрогени. Също така, отварата от липа има леко успокояващо действие. Тя е чудесна алтернатива при стрес и главоболие.  

2. Мента

Ментата се справя бързо със запушения нос, хремата и дразнещата кашлица. Етеричните масла в нея улесняват отделянето на секрета и успокояват лигавиците.

Тя е полезна и за тези, които желаят да отслабнат. С чаша топъл чай от мента ще се справите по-лесно с натрупания стрес и напрежение, тъй като тази билка бързо възстановява нервната система.

Консумирайки редовно ментов чай, ще поддържате синусите си чисти и ще се отървете от проблемите със съня.

Освен това напитката помага за контролиране на апетита и нормализиране на кръвното.

3. Жълт кантарион

Чаят от жълт кантарион се препоръчва при наличието на първи симптоми на грип и настинка. Активните вещества в него блокират развитието на вирусите и съответно намаляват вирусния товар.

От древни времена са известни множеството положителни ефекти на жълтия кантарион върху тялото.

Тази билка тонизира и успокоява. С нейна помощ можете значително да подобрите цялостното си състояние. 

Чаят от нея е противопоказен единствено при високо кръвно налягане.

4. Листа от череша

Малко хора знаят, че чаят от черешови листа, помага за удължаване на младостта и предотвратява развитието на онкологични заболявания. Освен това той е прекрасно средство за подсилване на имунната система в битката с вируси и инфекции.

5. Мащерка

При настинка и грип чаят от мащерка бързо ще ви вдигне на крака. Тази билка стимулира отхрачването и насърчава изчистването на бронхите и синусите от секретите в тях. Освен това тя неутрализира активността на патогенната флора в стомашния тракт.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес