Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 типа хора, към които е безсмислено да проявявате доброта - те никога няма да я оценят

30 май 2024, 15:02 часа

Понякога ограничаването на добрите вътрешни импулси е най-доброто решение. Треньорът по трансформация Наталия Козловская говори за четири типа хора, при общуването с които няма да ви навреди да изключите вътрешния си доброжелател.

1. Най-нещастните

Вечно страдащите изискват всяка секунда внимание и са отлични манипулатори на другите. Такива хора имат жизненоважна нужда да усещат любов и грижа, които за тях са равностойни на въздух, вода и храна. Проявата на доброта към жертвите не само няма практически смисъл, но може и да им навреди.

Представете си, че двама души идват при вас за помощ. Да речем, че колегите ви помолят да прекъснете отпуската си и да им помогнете да изготвят договор или да организират важна среща. Единият от тях е впечатляващ, енергичен и самоуверен, заема висок пост и редовно ходи на почивка в чужбина. Другата е срамежливо, вечно болно и съмняващо се в себе си момиче с малка заплата. Вероятно последната ще иска да направи услугата.

Жертвите добре знаят на кого е по-лесно да се съчувства, затова си измислят проблеми: партньор, който злоупотребява, фатални болести и т.н. А понякога така флиртуват, че наистина влизат във връзка с тирани и се разболяват.

Най-добрите цитати за добротата

2. Твърде инфантилни

Обикновено искаме да помогнем и на децата. Как бихме могли да не го направим? Те са толкова наивни, беззащитни и сладки, че просто е невъзможно да им откажем каквато и да е молба. Проблемът е, че не всички израстват вътрешно с течение на годините. Човек може да е на 40 години, а все още да избягва отговорността и да вярва, че всички са му длъжни.

Възрастните деца винаги са прави и ако изведнъж закъснеят много, не успеят да се справят със служебните си задължения или изневерят на любим човек, вината е в тричасовите задръствания, в прекалено взискателния шеф или в непривлекателния и пасивен партньор. Такива хора винаги намират оправдания за себе си, не анализират действията си и не се стремят да изграждат здрави социални връзки. Ето защо добротата за тях винаги ще бъде индулгенция. И най-неприятното е, че те никога няма да я оценят, а самата ситуация няма да ги научи на абсолютно нищо.

3. Скептици-песимисти

Не искате да сте мекушави към хората, които обезценяват вашите решения и постижения. Благодарността и съпричастността са непознати за тях, така че проявата на доброта към тях е загуба на усилия, вътрешна енергия и време. Най-лошото е, че общуването с такива личности блокира развитието и самочувствието ви.

Как да ги разпознаем? Пример: Срещнали сте се с близък приятел. Разказвате ѝ как сте намерили високоплатена работа, открили сте клуб за книги и сте взели красиво пухкаво куче от приют. И в отговор ще чуете не заветното "ти си страхотно момиче" или "толкова се гордея с теб", а категорични присъди в духа на "по-добре би било да отвориш собствен бизнес", "сега никой не чете книги" и "от него само проблеми ще има". Изобщо, нищо приятно за вдъхновяващото.

Хората от този тип винаги са недоволни от всичко, а доброто и приятното за тях сякаш е скрито под невидима пелерина. Те никога няма да кажат "благодаря" от все сърце и няма да оценят помощта ви.

Сигнали, че хората злоупотребяват с вашата доброта

4. Любители на "чата"

Запалените клюкари в повечето случаи са хитри, арогантни и неблагодарни. Ако кажат, че обсъждат другите по негативен начин единствено с вас, вероятно лъжат. Общуването и (привидното) приятелство за такива хора е лесен начин да се забавляват, да се хранят с чуждата енергия и да повишават самочувствието си. Те просто не умеят да съчувстват, да бъдат искрени и човечни. Затова да проявяваме доброта по отношение на такива клюкари е безсмислено.

Първо, за тях това ще е равносилно на кихане - нищо интересно и вълнуващо. Ще развълнува ли някой, който взема пари назаем или помага в заетостта? Второ, всичко добро ще бъде перифразирано до такава степен, че репутацията ви ще пострада значително.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес