Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4-те витамина, които ще ви помогнат в битката с косопада

02 декември 2021, 15:35 часа

Витамините са изключително важни за нашето здраве. В скоростното ежедневие мнозина не намират за нужно да правят всички хранения за деня, ядат на крак или избират храни с лошо качество. Плодовете и зеленчуците рядко влизат в ежедневната диета, което води до различни заболявания, свързани с недостиг на витамини, включително засягане на кожата и косата. Витамините, които са особено важни за косата, включват витамини A, E и D. Консумирайте пресни плодове и зеленчуци, ядки и семена всеки ден, вместо да разчитате на добавки.

1.            Биотин

Ако се стремите към по-дълга и по-здрава коса, не забравяйте за биотина. Той бързо се превръща в една от най-широко използваните добавки за по-бързо порастване на косата. Биотинът на практика  е витамин В и има решаваща роля в поддръжката на здравето на косата. Той е водоразтворим витамин. Това значи, че организмът ви не може да го задържи и изхвърля всичко, което не използва. Така че трябва да си набавяте достатъчно всеки ден. Хранителни източници на биотин: гъби , авокадо, яйца, сьомга, фъстъчено масло и др. Гъбите са задължителни при косопад.

2.            Витамин А

 Витамин А е друг витамин, който е основен за правилния растеж на клетките. Той помага за производството на себум (масло върху скалпа), което предпазва косата от изсушаване и начупване. Витамин А се бори със свободните радикали, които утежняват косата. Въпреки че витамин А е от съществено значение за здрава коса, трябва да внимавате, тъй като твърде много от него може да доведе до натравяне и до загуба на коса. Източници: масло от черен дроб на треска, праскови, моркови, спанак и др.

3.            Витамин Е

Витамин Е е мощен антиоксидант, който възстановява и изгражда тъканта и е от съществено значение за здравия растеж на косата. Когато прилагате витамин Е върху скалпа си, той намалява възпалението, увеличава кръвообращението, засилва снабдяването с кислород и възстановява увредените космени фоликули. Хранителни източници на витамин Е: бадеми , семена, авокадо , броколи и др.

4.            Витамин D

Един подход за повишаване на нивата на витамин D е да прекарате известно време на слънце. Само около 15-20 минути всеки ден са достатъчни, за да получите вашата доза. Въпреки че това не е обезпокоително през летните месеци, може да не успеете да попиете достатъчно слънце през зимата. Точно тук влизат в действие добавките и хранителните източници. За да увеличите нивата на витамин D с хранителни източници, яжте храни, богати на витамин D като камбала, скумрия, змиорка, сьомга , бяла риба, риба меч, гъби майтаке и гъби портабела.

Повечето от нас са наясно, че витамин С може да помогне за повишаване на имунитета ни, предпазвайки ни от чести настинки и други инфекции. Витамин С може да помогне за укрепване на косата тъй като помага на тялото да създава и произвежда колаген, жизненоважен протеин за здравето на  косата, кожата и ноктите

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес