Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 хормона, които могат да накарат мазнините да растат скокообразно

17 юни 2024, 07:55 часа

За да контролирате теглото си, понякога не е достатъчно само да наблюдавате диетата и физическата си активност. Размерът на бедрата и талията също се влияе от нивото на някои хормони, което също не трябва да се забравя.

Може да има много причини, поради които понякога не успявате да отслабнете. И това не е просто твърде висококалорична храна или твърде голям мързел да отидете на тренировки. В това има и психологически причини, които влияят на апетита и честото желание да хапнете нещо вкусно. Ако не бъдат открити и адресирани, проблемите с наднорменото тегло може да не изчезнат толкова бързо, колкото бихме искали. Хормоналният дисбаланс също може да бъде виновен за излишната мастна тъкан.

Как да изключим хормоните, които причиняват напълняване

1. Инсулин

Това е не само вашият помощник в обработката на захарта, но и основният строител на мастните резерви. Когато ядем нещо сладко или нишестено, инсулинът поема тези въглехидрати и активно ги заключва в мастните клетки.

2. Кортизол

Този хормон се произвежда по време на стрес и обича да натрупва мазнини, особено в коремната област. Ето защо стресовите периоди често са придружени от наддаване на тегло. Но не забравяйте, че той не действа сам.

3. Пролактин

Този женски хормон в комбинация с кортизола засилва ефекта на последния.

4. Естрогени

Тези женски полови хормони се държат по различен начин в зависимост от нивата им в тялото. Когато има много естроген, това допринася за увеличаване на мастните натрупвания, особено по бедрата и задните части.

Хормоните са виновни за всичко - безсъние, умора, наднормено тегло, безплодие

А тези хормони, напротив, "изгарят" мазнините

Хормон на растежа. Нарича се още соматотропен хормон, а основната му функция е регулирането на метаболизма. Производството му достига пик през нощта, поради което качественият сън от 7-9 часа е толкова важен за отслабването.

Тестостерон. Този хормон присъства не само при мъжете, но и при жените. Той играе ключова роля в изгарянето на мазнини, като същевременно помага за изграждането на мускулна маса. Силовите упражнения помагат за повишаване на нивата на тестостерон. Отслабващите определено трябва да ги включат в тренировките си.

Тироксин. Този хормон на щитовидната жлеза, според ендокринолог, е „вашият личен метаболитен проводник“. Правилно настроената щитовидна жлеза кара метаболизма да работи на максимална скорост, изгаряйки калории дори в покой. За да поддържате щитовидната жлеза, трябва редовно да добавяте към диетата си храни, богати на йод.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес