Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 фрази, които издават манипулатори с нисък интелект

06 март 2024, 19:00 часа

Хората могат да кажат неща, които нараняват или предизвикват гняв. Подобни техники са обичайна, но добре прикрита манипулация.

Неприятните фрази нараняват и ви карат да се чувствате по-малко „прави“. Всъщност те само разкриват слабостта на друг човек.

Ако вашият опонент не може да опровергае вашите аргументи по същество, тогава той атакува вашето, според него, социално или имуществено положение, което е недостатъчно за компетентна преценка по тази тема.

7 психологически трика за манипулиране на манипулатори

Ето няколко фрази, които могат да разкрият манипулатора:

1.       Щом си толкова умен, защо си толкова беден?

2.       Нямате семейство, деца - как можете да говорите за това?

3.       Все още сте твърде млад, за да прецените това от собствения си опит.

4.       Всичките ви знания идват от книгите. Ти не можеш да направиш нищо сам.

Важно е да научите една проста истина: дори ако вашият събеседник има солидна банкова сметка, голямо семейство, значителен житейски опит, той е известен, това все пак не му дава право да упреква друг човек. Просто казано, такъв манипулатор със сигурност не може да се нарече интелектуалец. И той със сигурност не може да бъде компетентен по всички въпроси от живота.

Философът Диоген, например, нямаше нищо друго освен буре (и то не изглеждаше негово). Той обаче беше един от най-умните хора в историята.

Безполезно е да доказвате каквото и да било на такъв човек, само ще изхабите енергията си. Но за забавление можете да попитате: какво би отговорил той, ако пред него застане университетски професор, майка на много деца или знаменитост? Между другото, те може да имат абсолютно същото мнение като вас.

Фразите, които издават, че някой човек е манипулатор

Или се опитайте да изясните какво точно не е наред във вашите аргументи? Помолете го да ви обясни логично и ясно как точно ви пречат да забогатеете и да подобрите личния си живот. Предварително благодарете за помощта.

Във всеки спор са важни конкретиката и логичните аргументи. Това е единственият начин да докажеш нещо на някого. Ако човек ги няма и прибягва до празни фрази, отпуснете се. В очите на другите, а и във вашите очи, той е този, който изглежда глупак.

Когато попаднете в такава ситуация, най-важното е да запазите спокойствие. И се усмихвайте, разбира се! Бъдете учтиви и любезни, не забравяйте, че когато стават лични, искат да ви ядосат. Не се поддавайте на тази провокация: нека този, който иска да манипулира, крещи и се ядосва.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес