Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 съвета към жените, които са решили да си останат „стари моми“

31 януари 2022, 12:50 часа

„Стара мома“ е бил често срещан и използван израз в минали години, но в нашето съвремие бракът не се приема като единствения успех в живота на една жена. Много дами дори предпочитат и дават предимство на кариерата пред семейството и децата, така че „стара мома“ може би звучи обидно и снизходително.
Но много от себеуважаващите се жени не обръщат внимание на хората, сочещи ги с пръст и лепващи този етикет. Социолозите дори твърдят, че в следващите години броят на неомъжените жени над 30 и 40-годишна възраст значително ще се увеличи.

Това е така, защото жената в днешно време постоянно се учи, развива и усъвършенства и се стреми да открие партньор, който споделя същите ценности, но това е нелека задача.
Някои жени смятат, че просто все още не са открили мъжа за тях и се надяват това да се случи в най-скоро време. Други пък се обвиняват повече и изпадат в депресивни състояния, защото не могат да намерят своя спътник в живота, затварят се в себе си и шансовете им намаляват. Трети съвсем съзнателно са решили, че не искат да създават семейство, а се съсредоточават в изграждането на стабилна и успешна кариера, като те използват мъжете само от физическа гледна точка. 

Колкото и да разделяме на групи обаче неомъжените жени, факт е, че поне в определен момент те се чувстват самотни и имат нужда от семейната топлина и подкрепа. Ако те желаят да намерят своята половинка, трябва сериозно да преразгледат приоритетите си и да бъдат готови на сериозни компромиси. Ето няколко съвета от нашите специалисти:

Не се самозалъгвайте

Не залъгвайте себе си, че нямате нужда от човек до вас, не искате деца и семейство, пълен дом – напротив, бъдете искрени и честни. По този начин ще отворите и сърцето си, което пък е много вероятно да спомогне за откриването на правилния човек. Не се заблуждавайте, че сте си самодостатъчни, ако усещате празнина в душата. 

Открийте се пред света

Отворете се за света, никога не е късно да откриете своя спътник в живота. Самотата също има своите позитиви, но пък споделеният живот бисе харесал на всеки. Трябва обаче да се научите на компромиси, да привикнете с навиците на другия, да се съобразявате и да се доверите на мъжа до вас.

Не спирайте да търсите

Дори вече да си мислите, че е твърде късно – не спирайте, както вече казахме, никога не е късно човек да намери любовта. Не се отчайвайте и не се затваряйте в себе си – напротив, продължете да търсите своя любим, но не на всяка цена, опитайте се да откривате щастието и в други аспекти от живота ви.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес