Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 практични съвета за правилен избор на паркет за дома

21 октомври 2021, 15:55 часа

Паркетът е безспорен лидер сред подовите настилки. Той обаче изисква специални грижи, така че процесът на подбор трябва да се прави със специално внимание. Дизайнерите споделиха няколко практически съвета как да изберте подходящия паркет, за да не се налага да купувате скоро нов и да не харчите парите си напразно.

1. Помислете за размера на стаята

Цветът на паркета винаги влияе върху възприемането на пространството. Ако помещението е малко, по-добре е да се се спрете на по-светло дърво. Например, паркет от избелен дъб, тиково дърво или ясен ще е перфектен в малката стая. В големи помещения е по-добре да използвате по-тъмни нюанси на дървото, това ще помогне пространството да създаде усещане за уют и удобство. Начинът на полагане на паркет също влияе върху възприемането на пространството: за малки помещения е по-добре да изберете паркет от малки елементи, създавайки формата на „рибена кост“ или шеврони от тях. По-големите елементи ще са по-подходящи за по-голямо пространство.

2. Помислете за въздействието на слънчевата светлина

Паркетът има способността да променя цвета си, когато е изложен на слънчева светлина. Като правило, дървото става по-тъмно и по-равномерно оцветено от слънчевата светлина. Основните промени ще се наблюдават през първите шест месеца и това трябва да се има предвид. За да предотвратите или ускорите окисляването, можете да си купите специален лак, споделят експерти. Имайте предвид това, когато купувате паркет за някоя слънчева стая.

3. Помислете за стила и дизайна на стаята

Когато избирате паркет, уверете се, че видът дърво и неговият цвят ще се съчетаят добре с останалата част от интериора на помещението. Винтидж мебелите се подчертават най-добре от паркет в по-светли, неутрални нюанси. За колониален цвят нюансите на венге или акация са по-подходящи. За да не сбъркате с избора, най-добре е да вземете със себе си в магазина модел за цветовата схема, която ще се използва в помещението, което ремонтирате.

Ако пък съсвсем не можете да се ориентирате сред многобройните предложения, поискайте съвет от експерт. Трябва да се съобразите и с това, дали в помещението има влага, която да окаже въздействие върху качеството на пракета. Това не е маловажен момент. Ако във въпросното помещение има опасност от прекомерно овлажняване, паркетът не е най-добрият избор за подова настилка.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес