Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

17 причини да си подремвате следобяд

27 юни 2021, 11:30 часа

Изборът между 30 минути на бягащата пътека и почивка не е толкова очевиден. Мнозина биха предпочели да подремнат, а други да тренират.

Въпреки факта, че ползите от следобедния сън отдавна са доказани, мнозина подценяват неговото значение. На кого и защо е необходимо да се отдаде през обедната си почивка на съня?

Защо дрямката е добра за вас?

Кратката дрямка - дори не повече от час - ще помогне за неутрализиране на излишния кортизол (хормон на стреса). Тази почивка обикновено е освежаваща, намалява риска от мигрена и главоболие и помага за възстановяване на силата. Също така, помага за възстановяване на режима. Идеята, че ще е трудно да заспим през нощта заради дневния сън, не е нищо повече от мит. Кратката почивка през деня, напротив, ще има благоприятен ефект върху режима.

Кой първо има нужда от дрямка?

Децата, разбира се. Много родители отбелязват, че след като е спало по време на обяд, детето става по-послушно, спокойно и уравновесено вечер. Но възрастните също могат да се възползват от кратката почивка в средата на деня.

Също така сигнал, че имате нужда от допълнителен сън, може да бъде високото кръвно налягане сутрин. В такава ситуация, за всеки случай, трябва да се консултирате с лекар.

Как да разберете, че ви е необходима дрямка?

Ако забележите, че внезапно заспивате в движение, това е ясен знак, че трябва да поспите поне няколко минути. Такива случаи са по-чести през пролетта и са особено опасни за тези, които карат кола. Ако шофирате и забележите, че започвате да изключвате, спешно направете спирка и почивка.

Освен това през пролетта липсата на витамин D и група В се проявява по-често и по-остро, следователно си струва да се следят по-внимателно нивата им в кръвта. Дневният сън частично ще помогне за компенсиране на дефицита.

Какво може да замести дневния сън?

Тъй като може дори да бъде стресиращо за организма да пристъпи към работа, важно е да се следи производството на кортизол, хормона на стреса. При здрави хора максималното му освобождаване настъпва от пет до седем сутринта. Ако има промяна, тогава кафето и спортът могат да помогнат за възстановяване на баланса в допълнение към дневния сън.

Кафе. Експертите препоръчват да пиете ободряваща напитка не сутрин, когато отивате на работа, а веднага след нея.

Обучение. Вечер нивата на кортизол могат да бъдат благоприятно повлияни от ходенето и спорта като цяло, но не и силовите тренировки - струва си да отделите време за тях сутрин. Ако отидете на фитнес, отдайте предпочитание на разходка по пътеката - 35-40 минути ще са достатъчни. Можете да усложните задачата, като изберете планински склон.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес