Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

14 храни, които не трябва да замразявате

24 август 2023, 10:44 часа

Въпреки че замразяването е популярен и удобен метод за съхранение на храни, не всички храни са подходящи за този процес. Замразяването може да промени текстурата, вкуса и цялостното качество на някои храни, като ги направи по-малко апетитни или дори опасни за консумация. Ето списък на храните, които трябва да избягвате да замразявате:

Зеленолистни зеленчуци
 
Зеленчуци като маруля, спанак и други зеленолистни зеленчуци имат високо съдържание на вода. Замразяването води до образуване на ледени кристали в клетъчните стени, което води до кашава текстура при размразяване.

Хрупкави плодове и зеленчуци

Храните с високо съдържание на вода и хрупкава текстура, като краставици и диня, губят хрупкавостта си след замразяване поради образуването на ледени кристали.

Яйца с черупки

Замразяването на яйца с черупки може да доведе до тяхното напукване и потенциално въвеждане на бактерии. Ако се налага да замразявате яйца, счупете ги и ги разбийте, преди да ги замразите.

Кои са забранените храни през лятото при високо кръвно налягане?

Супи и сосове на кремообразна основа

Течностите на млечна основа, като крем супи и сосове, могат да се отделят и да станат зърнести при замразяване и размразяване. Най-добре е да добавите млечните продукти след размразяването.

Пържени храни

Пържените храни, като пържени картофи и пържено пиле, губят хрупкавата си повърхност при замразяване. Повторното им затопляне може да доведе до мокра текстура.

Майонеза и салатни дресинги

Емулгираните продукти като майонезата са склонни да се разделят при замразяване и размразяване, което води до нежелана текстура.

Меки билки

Деликатните билки като босилек, кориандър и магданоз са склонни да почернеят и да загубят свежия си аромат при замразяване. Вместо това помислете за използването им в ястия или за съхранението им в масло.

Варена паста

Макаронените изделия могат да станат кашави и да загубят твърдостта си след замразяване. Ако трябва да замразявате макаронени изделия, леко ги подварете преди замразяване.

Кисело мляко

Замразяването на кисело мляко може да доведе до отделянето му и да стане воднисто след размразяване. Замразеното кисело мляко, приготвено със стабилизатори, обаче е изключение.

Лекар: Това са най-опасните замразени храни, спрете ги още днес

Плодове с високо съдържание на вода

Плодове като диня, цитрусови плодове и грозде стават воднисти и губят първоначалната си текстура при замразяване.

Извара

Подобно на киселото мляко, изварата може да стане зърнеста и по-малко привлекателна след замразяване.

Меки сирена

Сирената като рикота и крема сирене са склонни да станат трошливи и да загубят кремообразната си текстура при замразяване.

Консервирани храни

Храните, които са били консервирани, не трябва да се замразяват в оригиналните им опаковки. Разширяването на течностите по време на замразяването може да доведе до спукване на консервите.

Десерти на основата на желатин

Десертите на основата на желатин могат да загубят структурата си и да станат воднисти след замразяване.

За да се гарантира оптимално качество и безопасност, е изключително важно да се спазват подходящи техники за замразяване и методи за опаковане. Когато замразявате храни, използвайте херметически затворени контейнери или торбички за замразяване, за да намалите до минимум излагането на въздух и влага. Освен това етикетирайте контейнерите с датата на замразяване, за да следите за тяхната свежест. Въпреки че замразяването удължава срока на годност на много храни, важно е да се разбере кои продукти са по-подходящи за този метод и кои е най-добре да се консумират пресни.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес