Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

13 ситуации, в които ви е необходим вазелин

25 септември 2024, 19:30 часа

Вазелинът се използва от повече от 150 години, но някога е бил незаменим в семейството. Повечето хора не знаят в кои ситуации може да се използва вазелин и колко е ефективен.
 
1. Устойчив парфюмен аромат

Преди да напръскате любимия си парфюм, нанесете малко вазелин върху мястото, което ще пръскате. Парфюмът няма да се изпари толкова бързо, колкото преди.

2. Перфектни вежди

Още: От какво е направен вазелинът?

Ако имате гъсти вежди, т.е. косъмчета, които постоянно се движат и правят веждите ви хлабави, нанесете върху тях много тънък слой вазелин и веждите ви ще бъдат стабилни.

3. Много красиви дълги мигли

Ако искате миглите ви да са дълги и добре поддържани, използвайте стара четка за спирала, която преди това сте почистили от следи от стара спирала, нанесете тънък слой вазелин и минете с нея миглите си.
Забележка: преди това отстранете грима от очите си.

4. Набръчкани устни

Още: Как да използвате вазелина правилно?

Вазелинът е едно от най-овлажняващите средства, така че можете свободно да го използвате като лечебно средство. Устните ви ще бъдат излекувани, овлажнени и чувствени.

5. Изчерпан грим

Предстои ви да излезете, но сте забравили, че сте изразходвали любимото си червило или сенки за очи. Смесете останалите парченца козметика с малко вазелин и нанесете върху лицето си, никой няма да забележи разликата.

6. Меки стъпала

Още: Евтин, но незаменим: Как да използвате вазелина у дома

Вазелинът е чудесен за грижа за напуканата кожа като цяло, а ако имате този проблем с кожата на краката, вазелинът е правилното решение за вас. Съвет: носете чорапи, когато го нанасяте, за да може продуктът да се задържи върху кожата ви възможно най-дълго.

7. Отстраняване на грима

Ако имате чувствителна кожа и реагирате на препарати за премахване на грим, вазелинът е правилният начин. Този продукт не само че няма да предизвика реакция, но и е чудесен за премахване на неща, които не се свалят лесно.

8. След кола маска

Кожата ви е зачервена и раздразнена след епилация с восък, нанесете вазелин върху раздразнената зона и го оставете да попие. Зачервяването ще изчезне много бързо.

9. Разделени краища на косата

Ако косата ви има нужда от подстригване, оставили сте я да расте и не искате да променяте дължината, вазелинът е решението. Нанесете малко вазелин по косата си, което привидно ще скрие цъфтящите краища, докато не сте готови за нова прическа.

10. Петна от грим

Случайно сте изцапали дрехите си с червило. Нанесете малко вазелин върху петното и го разтрийте, петното ще изчезне веднага.

11. Петна от боя за коса

Боядисали сте косата си, но по лицето ви са останали следи от новия цвят. Нанесете малко вазелин върху зацапаните участъци и търкайте внимателно, докато цветът изчезне.

12. Поставяне на обеци

Ако някога ви е било болезнено да слагате и сваляте обеците си, нанесете малко вазелин върху дупките и болката ще изчезне.

13. Срещу бръчки

С помощта на вазелин можете сами да си направите фантастичен крем против бръчки по тази рецепта:

Вземете: една супена лъжица бадемово или зехтин; 1 жълтък; 1 чаена лъжичка мед; 2 чаени лъжички вазелин от аптека. Смесете всичко заедно, прехвърлете го в буркан и го поставете в хладилника. Нанасяйте при необходимост върху почистеното лице.

За какво още се използва вазелинът?

Вазелинът предотвратява увреждане на кожата, причинено от вятъра, успокоява псориазис, кожни алергии, треска, екзема, хемороиди, премахва педикулоза, използва се като интимна смазка (знаете го със сигурност), за лечение на венерически кожни заболявания, предотвратява кървене от ноздрите и може да се използва и за предотвратяване на вдишването на полени от въздуха, когато се нанася върху ноздрите.

Може да се използва като защитно средство по време на боядисване, за да се предотврати попадането на боя, лак, грес или масло върху кожата или чувствителните работни повърхности. Може да се използва за отстраняване на дъвка от косата, за сваляне на твърде тесни пръстени от пръста или за премахване на грим.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес