Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10-те най-добри добавки, с които да забавим процеса на стареене

30 ноември 2021, 17:30 часа

За да забавите стареенето и да живеете старостта здрави и енергични, трябва да действате системно: да се предпазвате от слънчевите лъчи, да правите упражнения за издръжливост, да спите достатъчно, да се борите със стреса и да се придържате към здравословна диета. Някои хранителни вещества и храни са особено полезни за кожата и спомагат за забавяне на процеса на стареене като цяло.

Броят на столетниците е много малък. Един човек на пет хиляди живее до 90 години и само един на всеки двадесет хиляди преминава 100-годишния етап. Лекарите обаче казват, че всеки от нас е доста способен да повлияе на собствената си съдба. Не става дума толкова за това да живеем възможно най-дълго, а за това да можем да останем физически и психически активни и да избегнем стареенето. Днес ще говорим за начините да помогнем за постигането на този резултат.

Със сигурност всеки е забелязал колко благополучието, настроението, външният ни вид зависят от това, което има в чинията ни. Продуктите са способни на много неща: лекуват, разболяват, забавят стареенето на тялото или намалят привлекателността на външнияа вид. Няма как да спрем естествения процес на стареене, но може да бъде забавено и дори предотвратено развитието на заболявания, свързани с него. Някои елементи против стареене биха могли да бъдат използвани като хранителни добавки.

Възможно ли е на доста зряла възраст да изглеждате и да се чувствате така, че дори много млади хора да ви завиждат? Разбира се! Специално за вас сме подбрали 10-те най-добри добавки против стареене, които могат да ви помогнат в това!

·        Калций - поддържа костната плътност, намалявайки риска от остеопороза и фрактури.

·        Мултивитаминен комплекс - помага за запълване на нуждата от основни витамини и минерали, необходими за поддържане на здравето и висока жизненост.

·        Куркумин – помага за укрепване на имунната система, прочистване на черния дроб и намаляване на риска от образуване на камъни в жлъчката и поддържане на здрави стави.

·        Колагенът е удивителен "протеин на младостта", отговорен за гладкостта, твърдостта и еластичността на кожата, здравето на косата и ноктите, подвижността на ставите.

·        Карнозинът е мощен антиоксидант, който буквално "превключва" клетките към подмладяване, помага за поддържане на висока работоспособност и по-бързо възстановяване след физическо натоварване.

·        Коензим Q10 - участва в производството на енергия, необходима за пълноценното функциониране на сърцето, а също така намалява риска от странични ефекти на статините - синтетични лекарства за понижаване на холестерола.

·        Екстракт от гинко билоба – подпомага поддържането на пълноценно кръвообращение в мозъка, паметта и концентрацията, намалява метеочувствителността, намалява риска от инфаркти и инсулти.

·        Омега 3 и 6 - помага за поддържане на нормални нива на холестерола, сърдечна и мозъчна функция, здрави стави и очи, красота на кожата и косата.

·        Триптофан – помага за поддържане на отлично настроение и висока работоспособност през деня и спокоен и дълбок сън през нощта.

·        Екстракт от цимицифуга – съдържа фитоестрогени, които помагат за намаляване на тежестта на горещите вълни и други прояви на менопаузата.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес