Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 популярни кафе напитки: ползи, вреда и съдържание на калории

13 август 2024, 17:44 часа

Кафето е сложна напитка и ефектът му върху човешкото тяло предизвиква много спорове и разногласия. Ободрява, стимулира, облекчава сънливостта и повишава кръвното налягане. Днес някои експерти казват, че кафето е здравословно и присъствието му в нашата диета е необходимо, а утре ще говорим за това колко е важно да изключим тази напитка от диетата. Решихме да ви представим две гледни точки за кафето, които ще ви помогнат да решите сами дали да започнете сутринта си с ароматно кафе или да го замените със също толкова ободряващ и освежаващ чай.

Ползи от кафето

Намаляване на риска от рак. Учени от американския Национален институт за изследване на рака установиха, че четири или повече чаши кафе на ден намаляват риска от меланом, вид рак на кожата, с 20%.

Помощ при отслабване. Доказано е, че почитателите на кафе (с кофеин) имат 16% по-бърз метаболизъм от тези, които се отказват от тази напитка или предпочитат тази без кофеин. В тази ситуация процесът на отслабване ще протече много по-бързо.

Как е правилно да се пие кафе

Антиоксиданти. В кафето ги има дори повече, отколкото в боровинките и ябълките, лидери по количество антиоксиданти. Вече е известно, че антиоксидантите намаляват риска от развитие на хронични заболявания. Кафето също намалява вероятността от заболявания като болестта на Паркинсон и диабет тип 2.

Лечение на депресия. Според проучване от 2011 г. на Archives of Internal Medicine жените, които пият 2-3 чаши кафе дневно, са по-малко склонни (15%) да развият депресия.

Силна памет. Проучванията показват също, че две чаши кафе на ден подобряват краткосрочната и дългосрочната памет, както и увеличават скоростта на реакция. Кафето е известно и с това, че намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Това се дължи на факта, че кофеинът е в състояние да намали размера на плаките, които се образуват върху нервните клетки и нарушават мозъчната функция.

Вреда от кафето

Изчерпване на нервната система. Кафето е силен психостимулант, който предизвиква зависимост. В началото ще почувствате силен прилив на енергия, последван от раздразнителност и повишена тревожност. Освен това любителите на тази силна напитка, които не познават границите, ще се сблъскат с проблеми като изчерпване на нервните клетки и проблеми с функционирането на надбъбречните жлези.

Дехидратация. Кафето притъпява чувството на жажда и има диуретичен ефект, така че след чаша кафе може да не искате да пиете дълго време, въпреки че тялото ви най-вероятно просто ще се нуждае от влага. Препоръчва се след всяка чаша кафе да се изпиват 1-2 чаши вода. В допълнение, редовната консумация на кафе допринася за измиването на калций, магнезий, калий и други важни микроелементи от тялото.

Затруднено храносмилане. Кафето с мляко е не само висококалорично, но и трудно смилаемо питие, тъй като е комбинация от „кафеен” тонин и „млечен” казеин. И двете вещества се усвояват слабо в тялото ни.

Преждевременно стареене. Много козметолози са против пиенето на кафе, тъй като кофеинът води до преждевременно стареене на кожата и прави тена матов.

Сърдечни заболявания. Според множество проучвания прекомерната консумация на кафе увеличава риска от сърдечни заболявания. Пиенето на повече от 6 чаши кафе дневно увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания със 71%.

Знаете ли колко вида кафе има?

Видове и калорично съдържание на кафе напитки

Еспресо. Сервира се в малки чашки (30-35 мл) и традиционно се счита за най-силната кафе напитка, а всъщност е една от най-щадящите стомаха и сърцето. По време на процеса на готвене той губи доста кофеин, като същевременно придобива богат вкус и ароматен букет.

Калорично съдържание: 7 kcal (калоричното съдържание на всички напитки е посочено без добавена захар)

Макиато. Това е еспресо с млечна пяна като капучино в съотношение 1:1. Можем да кажем, че това е вид капучино в по-малък обем.

Съдържание на калории: 66 kcal

Американо. Нищо повече от еспресо, разредено с вода. Към вече приготвеното кафе се добавя вода, поради което горчивината, присъща на еспресото, изчезва и ароматът става по-мек. Традиционно 30 ml еспресо съдържат 120 ml вода.

Съдържание на калории: 18 kcal

Капучино. Кафе напитка на базата на еспресо с добавка на млечна пяна. Капучиното се състои от три съставки, смесени в равни пропорции: 1/3 еспресо съдържа същото количество горещо мляко и млечна пяна. Всички компоненти на напитката трябва да са с висока температура и да се сервират в топла чаша с обем 150-180 ml.

Съдържание на калории: 105 kcal

Лате. Това по-вероятно не е кафе, а млечна напитка, тъй като основата му е горещо мляко (една част еспресо, три части мляко). Латето има три слоя и се сервира във висока прозрачна чаша, така че да се виждат и трите ивици мляко, млечна пяна и кафе.

Съдържание на калории: 112 kcal

Мокочино. Кафена напитка с добавен шоколад към традиционното лате, известно още като мока. Приготвя се по същия начин като лате, с изключение на това, че в последния момент към напитката се добавя какао на прах или шоколадов сироп.

Съдържание на калории: 289 kcal

Турско кафе. Силна кафеена напитка с добавени подправки, приготвена от фино смлени кафени зърна. Традиционно се вари в турчина на открит слаб огън, което не позволява кафето да заври, което ще доведе до загуба на вкус и аромат. Има висока концентрация на кофеин.

Съдържание на калории: 1 kcal

Флат уайт. Кафена напитка, състояща се от леко разпенено мляко и двойна доза еспресо. За 110 ml мляко има приблизително 60 ml кафе. Различава се от лате или капучино с по-изразен вкус на кафе с присъща горчивина и мек млечен послевкус.

Съдържание на калории: 50 kcal

Фрапе. Студена кафе напитка, състояща се от кафе (двойно еспресо) и мляко (около 100 ml). Всички съставки трябва да са студени и да се разклатят в шейкър или миксер до гладкост. Сладоледът също често се добавя като основна съставка. При сервиране към фрапето се добавят натрошен лед и сироп.

Съдържание на калории: 60 kcal (без сладолед)

Ирландско кафе. Кафена напитка, приготвена от кафе, уиски, сметана и тръстикова захар. Традиционният състав изглежда така: четири чаши еспресо, 30-35 мл уиски, 1 чаена лъжичка захар и 2 супени лъжици бита сметана.

Съдържание на калории: 113 kcal

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес