Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 неща, които вашият лекар няма да ви каже за смъртта

29 юли 2024, 09:46 часа

Смъртта е тема, която много хора не обичат да обсъждат, но тя е част от живота, с която всички трябва да се сблъскаме. Понякога колкото повече знаете за дадена тема, толкова по-малко плашеща става тя. Ето 10 неща, които може би не знаете за смъртта.

Още: 4 фрази, които хората най-често казват, преди да напуснат този свят

1. Умирането често е процес

Има много причини за смъртта и много от тях са незабавни. Но за хората, които знаят, че смъртта наближава - независимо дали от болест или старост - има определени признаци. Тези признаци включват забавено дишане, спад или отслабване на сърдечната честота, спад на кръвното налягане (BP) и промяна в цвета на кожата, казва д-р Закари Палас, медицински директор на Hebrew Home at Riverdale, Ривърдейл, Ню Йорк. Този процес и редът, в който се появяват симптомите, може да е малко по-различен за всеки.

„Като цяло, във времето, водещо до смъртта, обикновено човекът ще стане блед поради спад на кръвното налягане“, казва той. „Пръстите може да изстинат или да посинеят. Ако усетите пулса, той ще бъде слаб, а след това те започват да развиват неравномерно дишане и това е знак, че нещата не вървят на добре.“

2. Когато дишането се забави, смъртта вероятно е близо

Д-р Палас обяснява, че може да има паузи между вдишванията, по време на които изглежда, че човекът е спрял да диша за 15 до 20 секунди. Той казва, че семействата често се тревожат в този момент, но ги уверява, че това е нормална част от процеса на умиране.

3. Има 2 етапа на смъртта

Първият етап, известен като клинична смърт, настъпва, когато сърцето на човек спре да бие. Около четири до шест минути по-късно мозъчните клетки започват да умират от загубата на кислород и настъпва биологична смърт, според Американската асоциация на AED CPR, която сертифицира хората за оказване на първа помощ, кардиопулмонална реанимация (CPR), използване на автоматичен външен дефибрилатор (AED) и др.

Докато понякога е възможно да се реанимират хора по време на клинична смърт, това не е възможно по време на биологична смърт.

4. CPR не винаги е толкова ефективен, колкото е по телевизията

Предаванията и филмите по телевизията накараха мнозина да повярват, че кардиопулмоналната реанимация (CPR) спасява живота на повечето хора. В проучване публикувано в специализирано издание, 95 процента от 500 пациенти в спешното отделение са получили по-голямата част от информацията си за сърдечната реанимация от телевизионни предавания и повече от половината вярват, че успеваемостта на реанимацията е 75 процента.

Реалността обаче е друга и особено за хората с хронични заболявания. Според предишни изследвания общият процент на преживяемост след CPR е средно около 12 процента за извънболнични сърдечни арести и 24 до 40 процента за вътреболнични арести. Въпреки че сърдечната реанимация спасява много животи, тя може да има и отрицателен ефект върху здравето и качеството на живот на човека. Авторите на изследването подчертават важността на обсъждането на потенциалните рискове и ползи от реанимацията с вашия лекар и близки, особено когато става въпрос за грижи в края на живота.

5. Слухът може да е последното усещане за изчезване

Широко разпространено е мнението, че слухът е последното сетиво, което губим преди смъртта. Проучване показа, че слуховите системи на пациенти в хоспис реагират подобно на тези на млади, здрави контролни субекти само часове преди края на живота. „Слухът е най-пасивното сетиво“, казва Палас, обяснявайки, че когато смъртта изглежда неизбежна, „Ние насърчаваме семействата да говорят и да споделят последните си мисли, любов и подкрепа с близките си, защото въпреки че кръвното налягане пада и те заглъхват, те могат да чуят какво казваме.

6. Може да уринирате и дефекирате

Когато сме живи, нашият мозък непрекъснато изпраща сигнали, за да каже на различни части на тялото ни какво да правят. При смъртта тези сигнали спират и мускулите ни се отпускат. „Шийката на пикочния мехур и сфинктера са в постоянно състояние на свиване, така че когато няма повече невронни сигнали към пикочния мехур или червата, те се отпускат“, казва Палас. „Така че не е необичайно веднага след смъртта да се излее урина или някой да се изхожда.“

7. Морфинът се използва само за облекчаване на болката, свързана с преминаването

Палас казва, че най-голямото погрешно схващане, което чува, е, че морфинът се дава на пациенти, за да предизвика смърт. Той казва, че това не може да бъде по-далеч от истината. „Очевидно е, че самоубийството с лекарска помощ не е законно, така че морфинът не се дава, за да помогне за ускоряване на края“, казва той.

Когато хората умират, обяснява Палас, кръвното налягане пада и до органите им достига по-малко кислород. Тялото реагира, като се задъхва за въздух в безполезен опит да увеличи дихателната честота. Лекарите наричат това глад за въздух. „Това задъхване е много трудно за наблюдение от семействата, тъй като очевидно изглежда болезнено и точно тук идва ролята на морфина“, казва Палас. „Правилната доза морфин облекчава усещането за глад за въздух, така че те дишат по-спокойно.“

8. Тялото като цяло може да е мъртво, но определени части вътре са все още живи

Мозъкът е първият орган, който започва да се разпада, а други органи го следват. Живите бактерии в тялото, особено в червата, играят основна роля в този процес на разлагане или гниене. Това гниене произвежда много силна миризма, известна като миризма на смърт. „Дори в рамките на половин час можете да усетите миризмата на смърт в стаята“, казва Палас. „Това е много отчетлива миризма.“

9. Може да има научно обяснение на представата за живота ви, който минава пред очите ви

Когато човек умре във филм или телевизионно шоу, обичайно е да виждат пред себе си спомени от различни периоди от живота си. Оказва се, че може да има известна научна истина за този феномен. В проучване, публикувано през 2022 г., изследователи описват случай на умиращ мъж, който изглежда изпитва внезапен проблясък на спомен само секунди преди сърцето му да спре.

„Лекарите правеха мозъчно сканиране на 87-годишния пациент, който беше в болница след падане, довело до кръвоизлив в мозъка му, и който почина от сърдечен арест. Сканирането продължи, след като сърцето му спря и разкри изблик на мозъчна вълна, свързана с паметта и сънуването, която продължи приблизително 30 секунди. Изследователите предположиха, че тази светкавица на активност може да бъде възпроизвеждане на спомени от живота му. Едно по-старо проучване при гризачи установи подобни високи нива на мозъчни вълни малко след като сърцата на плъховете спряха да бият.“ разказва Палас.

10. Съзнанието може да продължи след смъртта

Изследователите отдавна се опитват да разберат какво се случва с ума след смъртта. Проучване на пациенти със сърдечен арест, публикувано през септември 2023 г. в списание Resuscitation, може да даде някои отговори. Изследването включва повече от 550 пациенти от болници в САЩ и Великобритания, които са получили CPR след като сърцето им е спряло да бие. По-малко от 10 процента от изследваните са се възстановили, но от тези оцелели 4 от 10 си спомнят известна степен на съзнание по време на CPR.

Още: Ето как да спрете да се страхувате от смъртта

Някои описват, че са имали ясни преживявания, включително усещането за отделяне от тялото си, наблюдавайки събития без болка и смислена оценка на техните взаимоотношения и действия. Изследователите също наблюдават мозъчни модели в сканирания, свързани с мисълта и паметта до един час след CPR. „Това е първото голямо проучване, което показва, че тези спомени и промени в мозъчните вълни може да са признаци на универсални, споделени елементи на така наречените преживявания близо до смъртта“, казва старшият автор на изследването, Сам Парния, MD, PhD, доцент в катедрата по медицина в NYU Langone Health.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес